Tűzzománc kiállítás

2024.09.06. 10:53

Rengeteg érdeklődőt vonzott a bonyhádi kiállítás

Tanai Guzorán Anna művészpedagógus, textilművész, festő és a kortárs iparművészet kiemelkedő alkotója. Madárdal című tárlata szeptember 4-én nyílt meg Bonyhádon, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban. A kiállítás különleges atmoszférával várja látogatóit.

Farkas Eszter

Tanai Guzorán Anna művészete a hagyományok tiszteletéből és a modern alkotói látásmódból építkezik. Bonyhádon született bukovinai székely családban, és ahogy fogalmazott már gyermekkorában magába szívta a textilművészet szeretetét. Tanulmányait Pécsett, Szombathelyen és Kaposváron végezte, ahol a gobelinszövés, a festészet és az iparművészet különböző formáit sajátította el. 

Tanai Guzorán Anna is köszöntötte a jelenlévőket.
Tanai Guzorán Anna is köszöntötte a jelenlévőket.
Fotó: Máté Réka

„Az alkotás folyamatában részt vehetnek a környezet élő és élettelen lényei, növényei, tárgyai, bármi, ami elindít egy gondolatot. A természet gyakran inspirál. A közvetlen élményekből, érzéseket, formákat, színhangulatokat gyűjtök. Ezek vázlatok formájában vagy belső képekben rögzülnek. A szövés adta lehetőségekkel, színátmenetekkel próbálom kifejezni gondolataimat, a téma kapcsán kialakult érzéseimet. A festészet szeretete az, ami a részletek színbeli megfogalmazását helyenként a festői hatású kifejezésmód irányába vitte. A textil műfaján kívül nagy szeretettel festek. Témáimat egyaránt képezik a természet adott formái, és az azokból absztrahált képek is. Gondolataimat széles színskálán, nagy tónusfokozatokkal próbálom érzékletesebbé tenni.”

Teljesen új formában alkotott Tanai Guzorán Anna

A „Madárdal” című tárlat nem csupán egy kiállítás, hanem egy utazás is a művész belső világába. Erős és áttört színek, finom tónusok, harmonikus színátmenetek és éles kontrasztok keverednek műveiben, amelyek egyszerre sugallnak nyugalmat és vibráló energiát. A kiállításon négy textilkép és negyvenhat tűzzománc - amiket először tár a nagyközönség elé - várja az érdeklődőket, mindegyik külön világot teremtve a néző számára.

Tanai Guzorán Anna szövött textilművei lenyűgöző technikai tudásról és mély érzelmi elköteleződésről tanúskodnak. A szálak szövése a nagyszüleitől örökölt hagyományokkal kezdődik, de az alkotásokban megjelenő modern kifejezésmód egyértelműen Anna sajátos művészi világát tükrözi. 

Kivételes megnyitó

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján a művészetek összhangja teremtett bensőséges és magával ragadó légkört. A zenei aláfestést a Nemzetközi Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraverseny nagydíjas ifjú tehetsége, Gűth Máté szolgáltatta, aki Liszt Ferenc és Chopin lenyűgöző zongoraműveivel emelte az esemény színvonalát.

Csibi Krisztina nyitotta meg a tárlatot
Csibi Krisztina nyitotta meg a tárlatot.
Fotó: Máté Réka

A megnyitón Aradi András evangélikus lelkész köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy Tanai Guzorán Anna művészete különleges kapcsolatot teremt a szemlélő és az alkotó között, szinte párbeszédre invitálva a látogatót. Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatónője méltatta Anna munkásságát, külön hangsúlyozva, hogy a művész képes a hagyományokat és a kortárs művészetet oly módon ötvözni, hogy az időtlenség érzését közvetíti.

A „Madárdal” című tárlat szeptember 27-ig várja a látogatókat, és nemcsak a művészetkedvelők számára nyújt különleges élményt, hanem mindenkinek, aki szeretne elmerülni a színek, formák és textúrák varázslatos világában. A kiállítótér hétfőnként 12 és 18 óra között, keddtől péntekig pedig 9 és 16 óra között tart nyitva, lehetőséget biztosítva arra, hogy minden érdeklődő felfedezhesse Tanai Guzorán Anna alkotásait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában