Kultúra

3 órája

Kivételes programok érkeznek a hétvégén Szekszárdra

Szekszárd október 4-5. között izgalmas programsorozattal ünnepli Magyarország 1100 éves európai jelenlétét és 20 éve tartó uniós tagságát. A rendezvények sokszínűségét a helyi kulturális intézmények támogatják, amelyeken minden korosztály megtalálhatja a számára vonzó programokat. A közelgő eseménysorozatról az érintett kulturális intézmények vezetői és Berlinger Attila, Szekszárd polgármestere tartottak a Babits központban sajtótájékoztatót.

Balogh Éva

Szekszárd híres a borairól és a dombokkal körülölelt tájairól, október első hétvégéjén mégis a kulturális programok kerülnek fókuszba. Az „1100 éve Európában, 20 éve az Unióban” országos programsorozat tizedik állomásaként a városban nagyszabású rendezvények várják az érdeklődőket, ahol a hagyományok és a modern kultúra találkoznak. 

Berlinger Attila, Szekszárd polgármestere a programsorozat sajtótájékoztatóján elmondta: „ Előzményeként annyit kell tudni, hogy július 1-jén Magyarország átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, és ezzel elindult egy kezdeményezés, miszerint ne csak politikai, gazdasági eseményekre helyezzük a hangsúlyt, hanem mutassuk be Európának Magyarország kulturális sokszínűségét, amelyre méltán lehetünk büszkék.” A programsorozat célja, hogy a művészet, hagyományok és gasztronómia terén is megmutassa, mivel gazdagította Magyarország Európát. 

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Táncszínház, a Nemzeti Filmintézet, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, a Petőfi Kulturális Ügynökség és még számos kulturális szervezet eseményeit a Babits Mihály Kulturális Központ, a Tolna Vármegyei Levéltár, a Wosinsky Mór Múzeum és az Illyés Gyula Könyvtár hozzák el nekünk. A rendezvénysorozat részeként a szervezők számos interaktív programmal készülnek, beleértve hagyományőrző kézműves foglalkozásokat, múzeumi kiállításokat, gasztronómiai különlegességeket, de lesznek színházi előadások, filmvetítés és közönségtalálkozók is. A részletes programkínálatot a Babits központ részéről Gödrei Zoltán ismertette, a könyvtárat érintő eseményekről Liebhauser János beszélt, a vármegyei levéltár kiállításait Ruzsa Éva, a múzeumi eseményeket pedig Ódor János Gábor részletezte.

Babits Központ
Kivételes programokkal készülnek a kulturális intézmények Fotó: Denes Martonfai

Programok a gasztronómia és történelem nyomában

Az Iparművészeti Múzeum „Iparkodjunk!” című kiállítása Szekszárdon, a Wosinsky Mór Múzeumban kap helyet, mondta el a sajtótájékoztatón Ódor János Gábor, a múzeum igazgatója. Itt az érdeklődők betekintést nyerhetnek az iparművészet és a műtárgyak gazdag világába. Emellett a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar menyasszony tablókiállítása is különleges élményt nyújt, bemutatva a magyar esküvői hagyományok és női sorsok elmúlt 500 esztendejét. A tárlat október 4. és 17. között látogatható, kísérő előadásokkal és pártapróbával kiegészítve.

A Magyar Nemzeti Levéltár interaktív vándorkiállítása „1100 éve Európában, 20 éve az Európai Unióban” címmel a múlt sorsfordító eseményeit mutatja be – tájékoztatott Ruzsa Éva, a vármegyei levéltár igazgatója. Az október 5-én megnyíló tárlat 20 installációja az európai és magyar történelem kiemelkedő mozzanatait tárja a látogatók elé.

A programok közül kiemelkedik Szabó István Oscar-díjas rendező „Szerelmesfilm” című alkotásának vetítése október 4-én. A film után a közönség találkozhat a rendezővel, és beszélgethet róla Lukácsy György filmkritikus és Ódor János Gábor múzeumigazgató vezetésével. Ugyanezen a napon a Nemzeti Színház „A helység kalapácsa” című előadását is megtekinthetik az érdeklődők. Mind a filmvetítés, mind a színházi előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Szekszárd irodalmi kötelékeit ünnepli a Petőfi Kulturális Ügynökség „Sanctum” elnevezésű irodalmi estje is. Az est során Babits Mihály öröksége kerül középpontba, ahol Sipos Lajos irodalomtörténész és Zeke Gyula író beszélget a szekszárdi gyökerekről és a város irodalmi szerepéről, erről már Liebhauser János könyvtárigazgató beszélt részletesen.

Szórakozás a család minden tagjának

A családok számára is rengeteg programot kínál a hétvége: a Nemzeti Művelődési Intézet Hungarikum játszótere interaktív szabadtéri játékokkal várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A Gasztrobuszban friss hungarikumfalatkákat lehet kóstolni, például gyulai kolbászt, csabai kolbászt és tepertős tésztát.

A cirkuszművészet rajongói sem maradnak program nélkül: a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ „A csoda a te kezedben van” című interaktív produkciójában a résztvevők kipróbálhatják a cirkuszi eszközöket, és aktívan bekapcsolódhatnak az előadásba, ami egyedülálló a maga nemében. 

A Hagyományok Háza szervezésében a Babits központban október 5-én kézműves foglalkozásokkal várják az alkotni vágyókat, akik megismerkedhetnek a népi mesterségekkel, például a csuhékészítéssel, gyöngyfűzéssel vagy fazekassággal, emelte ki Gödrei Zoltán, a központ kommunikációs osztályvezetője. Emellett Gulyás László vándormuzsikus bemutatja a régi magyar hangszereket, mint a doromb és a duda, és egy vidám, zenés előadással szórakoztatja a közönséget.

Záró táncgála és a sokszínű Tolna

Az események csúcspontja október 5-én a „Sokszínű Tolna” című táncgála, ahol a Nemzeti Táncszínház és Tolna vármegye kiemelkedő néptánc csoportjai lépnek fel. A gála bemutatja a néptánc gazdagságát és a modern tánc elemeit, amelyek összekötik a múltat és a jövőt, Magyarországot és Európát. A Tánc-tér programsorozat keretében a Pécsi Tudományegyetem hallgatói is fellépnek, akik közös koreográfiájukban a magyar és európai kulturális kapcsolatokat ünneplik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában