Egy természetfotós kiállítása

2 órája

Tündérország ötvenkét képben, ahogy egy fotós látja (videó, galéria)

Oszkó Ferenc természetfotós képeiből összeállított kiállítás nyílt meg kedden a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban. Tündérországnak nevezi Erdélyt, ahová sokszor visszajárt.

Mauthner Ilona

Ötvenkét képen keresztül ismerhetik meg Erdélyt a látogatók, ahogy azt Oszkó Ferenc bemutatta a tárlaton. Már a kiállítás címe is sokat elárul arról, hogy tündérországnak nevei Erdélyt. 

Tündérország ötvenkét képben, ahogy egy fotós látja
Rónai Gábor és Oszkó Ferenc a megnyitón (Fotó: Makovics Kornél)

Tündérország: a természetfotózás nagy szerelmese így látja Erdélyt

– Egy olyan kiállítást szeretnék a figyelmükbe ajánlani, amelynek fotóin egy igazi mesevilágot, egy tündérországot igyekezett önök elé tárni az alkotó, a művész, Oszkó Ferenc – mondta Rónai Gábor, a Tolnai Népújság és a Teol.hu újságírója, aki megnyitotta a kiállítást.

A pillanatok elmúlnak, de azok a fotók segítségével maradandóvá válnak

Ez a hitvallás vezérli Oszkó Ferencet, aki a kétezres évek elején került kapcsolatba a fotózással. Eleinte egy tükörreflexes géppel fényképezett, és többnyire madarak kerültek az objektíve elé. Aztán megvásárolta első digitális fényképezőgépét, amely, mint mondja, kitágította a határait, új távlatok nyíltak meg előtte, ahogy azt a kiállított képek is tökéletesen visszaadják.

Oszkó Ferenc a természetfotózás nagy szerelmese, igazából mondhatjuk róla, hogy mindenevő. Legyen szó akár táj-, akár makró-, akár vadfotózásról, de az emberi érzések, pillanatok is gyakran visszaköszönnek a képein. Szekszárdiként, ha teheti, kimegy a Gemencbe vagy a környező erdőkbe, és képes órákig bolyongani, keresni a szépet, a különlegeset, azt, ami megragadja, amit érdemes megörökíteni és megmutatni.

Oszkó Ferenc_MK_0018
Oszkó Ferenc szinte már hazajár Erdélybe (Fotó: Makovics Kornél)

A igazi nagy szerelem Erdély, a tündérország

Erdély, ahová szinte már hazajár. Sok-sok barátság, sok-sok tartalmas beszélgetés, sok-sok kalandos túra – és sok-sok emlék fűzi a tündéroszághoz. A csodás, magával ragadó táj mellett szívesen fotóz embereket, állatokat, régi épületeket. 

– Amikor készültünk a kiállításra, és a képek szép sorban kerültek fel a paravánokra, úgy fogalmazott: a természetfotózás számára nem elsősorban a jó kép elkészítéséről szól, sokkal több annál. Élmény és szenvedély – mondta Rónai Gábor. – Mi mást is kívánhatnék neki zárszóként, mint azt, hogy maradjon is meg ez a szenvedélye, és a következő években is hozza el nekünk akár Erdély, akár a Gemenc, akár a környező erdők szépségeit. Engedjék meg, hogy Ansel Adams soraival zárjam gondolataimat: „A fényképezés több, mint eszköz az ötletek tényszerű közléséhez. Ez kreatív művészet” – zárta a megnyitót a Rónai Gábor, a Tolnai Népújság és a Teol.hu újságírója.

Az eseményt a Bogyiszlói zenekar két tagja, Mihálovics Zsolt és Orsós Zoltán tették hangulatosabbá.

A kiállítás november 5-ig tekinthető meg a Babits Mihály Kulturális Központban.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában