Cselgáncs

2024.07.30. 18:02

Első olimpiáján ausztrál ellenféllel kezd Gercsák Szabina

Ausztrál ellenféllel szemben mutatkozik be szerdán a párizsi olimpián 70 kilogrammos súlycsoportban Gercsák Szabina. A tizenhat közé jutásért 10 órától küzdenek a dzsúdósok.

Berg Sándor

Az Atomerőmű SE 28 éves sportolója a 2016-os és a 2021-es nyári játékokról is sérülés miatt maradt le, így nemcsak a francia fővárosban, de pályafutása során is az első olimpiai mérkőzésére készül. A korábbi U23-as Európa-, junior világ- és Európa-, valamint ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnok cselgáncsozó idén talált vissza régi önmagához, és elsősorban a Bakuban, illetve Dushanbében szerzett Grand Slam bronzérmével és tashkenti ötödik helyével vívta ki az indulás jogát Párizsba.

Gercsák Szabina első olimpiáján szerepel
Gercsák Szabina első olimpiáján szerepel
Forrás: IJF

Az első fordulóban az ausztrál Aoife Coughlan vár a világranglistán 22. helyen álló Gercsákra. A vele egyidős ellenfele Tokióban helyezetlenül zárt, a világbajnokságról pedig egy hetedik helye van még 2021-ből. Az idei évben két GS-ötödik helyet szerzett a paksinál tíz pozícióval előrébb rangsorolt szigetországi dzsúdós, az áprilisi pánamerikai és óceániai világbajnokságon viszont ezüstérmes volt.

A két dzsúdós eddig kétszer keresztezte egymás útját pályafutásuk során, a tavalyi almadai Grand Prix-n és az ulánbátori Grand Slamen is az ausztrál örülhetett a mérkőzés végén.

A szerdai nap másik magyar indulója Tóth Krisztián, aki román ellenféllel kezd 90 kilogrammban.

Helyezetlenül zártak

A cselgáncsozók keddi játéknapján Özbas Szofi, a Budapest Honvéd 63 kilogrammos és Ungvári Attila, a Budaörs 81 kilós dzsúdósa volt érdekelt. Mindkét magyar a második mérkőzésén szenvedett vereséget, így helyezetlenül zárta a tornát. Korábban a dunakeszis Pongrácz Bence (66 kg) szintén helyezetlenül zárt, a paksi Pupp Réka pedig a bronzmérkőzés hosszabbításában kapott ki francia ellenfelétől, így Tokió után ismét ötödik helyen végzett az 52 kilósak között. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!