Háromszoros győztes

2 órája

Galaxy, a csodaló többet nem indulhat a Nemzeti Vágtán

Galaxy történelmet írt vasárnap a Nemzeti Vágtán. Egymás után háromszor sikerült megnyernie a Nemzeti Vágta döntőjét. Ez amekkora öröm, egyben szomorúság is, hiszen a jelenlegi szabályok szerint többet nem indulhat ezen a versenyen. Galaxy, a csodaló lehet, hogy nyugdíjas lesz?!

Mauthner Ilona

Galaxy igazi sztár lett, a híres magyar lovak – Kincsem, Imperial, vagy Overdose – neve mellé az ő nevét is feljegyezhetjük. Ő az első ló, aki háromszor is megnyerte a Nemzeti Vágtát, így mostantól sokan úgy emlegetik: Galaxy, a csodaló.

Galaxy a csodaló, többet nem indulhat a Nemzeti Vágtán. Két éve, a 15. vágtán Németh János  lovagolta
Galaxy a csodaló, többet nem indulhat a Nemzeti Vágtán. Két éve, a 15. vágtán Németh János lovagolta (képen)
Fotó: Kovács Anikó/FMTI

Galaxy többször nem indulhat el a Nemzeti Vágtán

– Sajnos a szabályzat szerint Galaxyt ezzel ki is zárták a Nemzeti Vágta további versenyeiből. Nehéz ezt feldolgozni, mondta Pap Gyula decsi vállalkozó, a csodaló tulajdonosa. Megpróbáljuk kérvényezni, hogy változtassanak ezen, hiszen számtalan versenyen nincs ilyen megszorítás. Ha nem sikerül – erre sajnos nagy esély van – akkor új lovat választunk majd jövőre a Nemzeti Vágtára.

– Mit lehet tudni erről a nagyszerű paripáról? – kérdeztük a tulajdonost. 

– Magyar félvér, 75 százalékban telivérezett, a Nemzeti Vágtát neki találták ki – mondta Pap Gyula. – A ló trénere, Molnár Györgyi ideális körülményeket teremtett Érsekhalmán Galaxynak, így egy jól kezelhető paripán lovagolhatott Tóbiás Zsuzsa. A ló jól viselte a versennyel járó stresszt a vasárnapi szakadó esőben is.

Mi lesz Galaxyval, ha többet nem versenyezhet a Nemzeti Vágtán?

Méltó körülményeket teremtünk neki Decsen, hogy ott tudja majd eltölteni a nyugdíjas éveit – mondta Pap Gyula. Mivel a Kincsem Park pályáján csak tiszta telivérek versenyezhetnek, így Galaxynak más versenyen nincs lehetősége megmutatnia csodálatos tudását.

Galaxy futamgyőztesként és vágtagyőztesként is kapott anyagi elismerést, amit elköltenek majd az állat gondozására. 

Pap Gyula elmondta, Galaxy jelenleg Érsekhalmán van, Decsre majd később szállítják. A decsi istállóban van még hat lova, zömében angol telivérek és ezekkel a Kincsem Parkban versenyeznek 2-3 hetente. 

Rutinos volt a ló, tapasztalt a lovasa

Sikerült utolérnünk Galaxy edzőjét, Molnár Györgyit Érsekhalmán, akitől azt kérdeztük, mi az oka annak, hogy a csodaló annyira nyugodt volt a vágta startjánál, ahol a legtöbb ló idegesen ágált. Az edző erre azt felelte, maradjon ez istállótitok. 

Galaxyt kiskorától ismerik, nevelik, Molnár Györgyi választotta megvételre Pap Gyulának, akivel igaz barátságot ápolnak. Láttak benne fantáziát, a ló négyéves koráig sokat tanult, majd az első vágtáján is – 2020-ban – már kiválóan szerepelt. Második lett, és éppen hogy lemaradt az első helyről.

Idén, júniusban Tóbiás Zsuzsa Érsekhalmára költözött Lajosmizse környékéről, mert másként nem lehetett volna megoldani a folyamatos edzéseket. Zsuzsa kapott egy lakást. A lovat régóta ismerte, majd jelezte, idén szeretne a hátán lovagolni a Nemzeti Vágtán. 

– A ló rutinos volt, hiszen ezt megelőzően is volt már a vágtán és Zsuzsának sem kellett sokat segíteni, mert neki is volt már több versenye – mondta Molnár Györgyi. 

Galaxy olyan, mint egy nagy gyerek, de amikor kell, lehet rá számítani

Hogy milyen természetű ló valójában Galaxy? A kérdésre a válasz csak annyi: egyéniség. Nem könnyű lovagolni, mert olyan, mint egy nagy gyerek, hol makacs, hol engedékeny, de amikor kell, akkor lehet rá számítani, mondta az edzője.

Molnár Györgyi szerint nincs esély arra, hogy a szabályzaton változtassanak, így valószínű, hogy a csodaló nem indulhat többet a Nemzeti Vágtán. Ugyanakkor bízik abban, hogy a Kincsem Parkban indulhat majd a versenyeken, de ehhez alaposan át kell nézni a versenyszabályzatot. 

Galaxy a legjobb korban, fantasztikus formában van

Hogy mikor öreg egy ló? Imperiál például 29 évet élt, Kincsem 13-at, Overdose csak 10-et. Nem a kor számít, hanem az, hogy meddig bírják a versenyt. A versenylovaknál hamarabb jelentkeznek a különböző ízületi betegségek. 

Molnár Györgyi szerint Galaxy a legjobb korban van, hiszen egy ló ötéves korára érik be, a félvérek pedig még jobbak a terhelésekben. Kár lenne érte, ha többet nem versenyezhetne, mert fantasztikus formában van, és még csak kilenc éves.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában