Közélet

2016.04.06. 10:30

A hirtelen jött melegtől megugrott a rosszullétek száma

Címkék#időjárás

A múlt héten még csizmában, kabátban, míg hétfőn már papucsban és pólóban közlekedtek az emberek.

M. I.

Egyik évszakból ugrottunk a másikba, pontosabban, az idén kimaradt a tél, helyette őszies hangulatú volt az időjárás és ebből rögtönk megérkeztünk a nyárba. Nem csoda, ha az elmúlt napokban szokatlanul megugrott a rosszullétek száma, egymást váltották a szirénázó mentők, Szekszárdon a sürgősségin.

Dr. Kiss Ernő, a megyei kórház kardiológus-belgyógyász főorvosa elmondta, a hirtelen időjárásváltozásokra a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők reagálnak a leghamarabb. A napokban vérnyomás-ingadozás, szívritmuszavar miatt nőtt meg a betegek száma az osztályon. A nagyobb traumákat, szívgörcsöket inkább a hidegfront váltja ki.

Az egészséges, fiatal szervezetet is megviseli a hirtelen beköszöntött meleg idő, de ennek tünetei inkább a tavaszi fáradtságéra hasonlítanak. Alvási zavarok, kimerültség, feledékenység, levertség, szédülés és légzési problémák léphetnek fel. Általában egy-két hét alatt hozzászokik a szervezetünk ahhoz, hogy ismét itt a jó idő, amin mozgással, természetes vitaminokkal, zöldséggel, gyümölccsel lehet segíteni, mondta a főorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!