Közélet

2015.02.08. 17:36

Ágyban fekvő, mozgásképtelen, nagyon beteg embernek van esélye

Az idei évtől megemelte a házi segítségnyújtásra való jogosultság rászorultsági küszöbét az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A változás azt jelenti, hogy az eddigi 11 pontról húszra emelték azt a határt, melynél igényelni lehet házi ápolást. Tolna megyében több száz azoknak a száma, akik már benne vannak a rendszerben, rájuk a szigorítás nem vonatkozik.

TEOL/Mauthner Ilona

Fotó:

Településenként változó, hogy hányan vannak azon a várólistán, akik szeretnének bekerülni a házi segítségnyújtás rendszerében. Az újaknak azonban már nehezebb lesz a dolguk. A minisztérium a gondozásra szorultság vizsgálatát ugyanis szigorította. Egy táblázat alapján dől el, ki jogosult a házi segítségnyújtásnak nevezett szociális ellátásra, és ki nem. A KSH adatai szerint 2012-ben összesen 125 281, 2013-ban 131 791 ember részesült Magyarországon házi segítségnyújtásban. 2012-ben a 65 évesnél idősebb korosztály 9,7 százaléka volt érintett.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Tolna megyében több száz idős ember veszi igénybe a gondozónők segítségét, Takácsné Zsebő Anikó Szekszárdon végzi a munkáját (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]Az általunk megkérdezett szociális intézményvezetők közül többen elmondták, ha egy mód van rá, nem hagyják magukra azokat, akik valóban rászorulnak az ellátásra. Tolnán (ide tartozik Fadd, Fácánkert, Bogyiszló, Sióagárd is) 66 gondozott van, őket 8 gondozónő látja el. Van, akihez hetente egyszer-kétszer, de van akihez minden hétköznap menni kell, egészségi állapotuk szerint, mondta Pástiné Szentendrei Mária, a családsegítő központ vezetője. Jelenleg hatan vannak várólistán. A 66 gondozottra 61 jelzőrendszeres készülék (pánikgomb) jut, ezzel tudnak jelezni a központba, ha nagy baj van. Dunaföldváron 40 gondozott kap ellátást, közülük 27-hez jár ki gondozónő, mondta Jung Katalin, a szociális intézmény alapellátási központjának vezetője, aki hozzá tette, három gondozónőre számíthatnak. Náluk jelenleg nincs senki várólistán. Térítési díjat gondozásért, ápolásért nem kérnek, csupán takarításért 350 forintot, óránként.

Hőgyészen és az ide tartozó kistérségi településeken (Pári, Dúzs, Értény, Kalaznó) összesen 27-en veszik igénybe a házi ápolást, a nappali ellátást 40-en, a szociális étkeztetést 142-en (van, aki helyben étkezik, van akinek kiszállítják). Az ebédért 420 forintot kell fizetni, naponta, mondta György Lászlóné, az idősek klubjának vezetője. Várólista nálunk sincs jelenleg, de tény, egyre több az idős ember, főleg a kisebb településeken, ahonnan a fiatalok már elköltöztek, mert helyben nem találtak munkát, megélhetést.
Szekszárdon 60 és 90 fő között változik a házi gondozást igénylők száma, eddig aki rászorult felvették a rendszerbe. A szigorítás ezt megnehezíti, mondta Bors Zsuzsanna az alapszolgáltatás vezetője. Kilenc gondozónő látja el az idős embereket, akik közül van aki heti egy-két napot, van aki többet igényel.

A legtöbb rászorulót itt gondozzák
Pakson és a hozzá tartozó kistérségi falvakban huszonöt gondozónő összesen kétszázhetven emberről gondoskodik. Ebből Pakson negyvenöten szorulnak jelenleg házi segítségnyújtásra – mondta Kávási Brigitta a Szociális Központ vezető gondozója. Térítési díjak településenként különbözőek. Van, ahol ingyenes, van, ahol fizetni kell. Pakson például óránként 700 forintot. A megyében egyébként Pakson és a hozzá kapcsolódó településeken vállalják a legtöbb rászoruló ellátását. Az ellátást kiegészíti száznegyven jelzőkészülék üzemeltetése, melyet szintén a gondozónők látnak el 24 órás készenléttel, valamint nyolcszáz ember részére szociális étkeztetést biztosítanak.

Mozgásban segítséget igényel, mégsem jár neki

A házi gondozás lényege, hogy a rászoruló ember továbbra is önállóan, a saját otthonában élhessen, és ott kapjon segítséget, például bevásárlásban, csekkfeladásban, takarításban, mosakodásban vagy főzésben. A gondozás legfeljebb napi 4 órás lehet, amit a helyi önkormányzat biztosít a rászorulóknak, (az óradíjat kiegészíti még 1000 - 1500 forinttal) ehhez normatívát kap az államtól. Azt, hogy ki számít rászorulónak, egy miniszteri rendelet szabályozza. Ennek a rendeletnek a lelke egy táblázat. Az összpontszám alapján dől el, napi óraszámban kifejezve mekkora az érintett gondozási szükséglete: napi 1, 2, 3 vagy 4 óra, vagy semmi.

Eddig 21 pont fölött már napi 2 óra gondozás járt, most 26-ra emelték a 2 órás gondozás ponthatárát. Vagyis a 11-es és 19-es pontszám közötti emberek, akik a régi rendszerben napi 1 óra gondozást kaphattak, most nem kapnak semennyit. Azok pedig, akiknek 21-25 pontjuk van, az eddig 2 óra helyett napi 1 óra segítséget vehetnek igénybe. Vegyünk példának egy idős asszonyt, aki egyedül él, de eseti segítséget kap a családjától (3 pont), tud egyedül öltözködni, de kisebb segítségre szorul (2 pont), mozgásában segítséget igényel, bottal jár (3 pont), a gyógyszereit szedi, de az orvosi utasításokra figyelmeztetni kell (1 pont), a bevásárláshoz rendszeres segítségre van szüksége (2 pont) Ez összesen 11 pont. Ezért eddig ennek az asszonynak napi 1 óra segítség járt az otthonában, az új rendszerben viszont semmi.

Eddig 21 pont fölött már napi 2 óra gondozás járt, most 26-ra emelték a 2 órás gondozás ponthatárát. Vagyis a 11-es és 19-es pontszám közötti emberek, akik a régi rendszerben napi 1 óra gondozást kaphattak, most nem kapnak semennyit. Azok pedig, akiknek 21-25 pontjuk van, az eddig 2 óra helyett napi 1 óra segítséget vehetnek igénybe. Vegyünk példának egy idős asszonyt, aki egyedül él, de eseti segítséget kap a családjától (3 pont), tud egyedül öltözködni, de kisebb segítségre szorul (2 pont), mozgásában segítséget igényel, bottal jár (3 pont), a gyógyszereit szedi, de az orvosi utasításokra figyelmeztetni kell (1 pont), a bevásárláshoz rendszeres segítségre van szüksége (2 pont) Ez összesen 11 pont. Ezért eddig ennek az asszonynak napi 1 óra segítség járt az otthonában, az új rendszerben viszont semmi. Tolna megyében több száz idős ember veszi igénybe a gondozónők segítségét, Takácsné Zsebő Anikó Szekszárdon végzi a munkáját (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!