Közélet

2013.12.03. 17:21

Kórházak: vehetnek egy nagy levegőt, de nem lélegezhetnek fel

A Tolna megyei kórházigazgatók üdvözölték az intézmények adósságmérséklésére nyújtott kormányzati támogatást. Abban is egyetértettek, hogy az újabb adóssághalmozást a finanszírozási struktúra átalakításával lehetne megelőzni.

TEOL/Vizin Balázs

– Intézményünk 880 millió forint támogatásban részesült, tehát az 1,6 milliárdos lejárt adósságunk valamivel több, mint felét tudjuk kifizetni – mondta el kérdésünkre dr. Muth Lajos. A Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgató-főorvosa kifejtette, ez nyilvánvalóan nem oldja meg teljes egészében a problémájukat, ugyanakkor fontos üzenetet közvetít a beszállítók felé, azt, hogy biztosan hozzájutnak a pénzükhöz. – Bízunk a további kormányzati segítségben, hiszen mi is azt szeretnénk, hogy ne legyen kifizetetlen számlánk – szögezte le dr. Muth Lajos.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Muth Lajos főigazgató azt mondta, a mostani intézkedés fontos üzenetet közvetít a beszállítók felé (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]A főigazgató a fenntarthatóságra is kitért. Vagyis arra, miként lehetne elérni, hogy a kórházak a konszolidációt követően ne halmozzanak fel ismét jelentős hiányt. Két dolgot emelt ki, az egyik a teljesítmény-volumenkorlát ésszerű bővítése. Ennek révén – az adottságaikat maximálisan kihasználva – a jelenleginél több beteget láthatnának el az intézmények havonta. Persze csak úgy, ha ehhez pénzt is rendelne a szaktárca. Dr. Muth Lajos szerint a másik járható út az lehetne, ha az úgynevezett teljesítmény-egységek (az ellátás után járó központi források) forint értéke emelkedne, és arányos lenne a kiadási oldallal. – Mindezek megvalósulásával lehetne elkerülni az újabb adósságcsapdát – világított rá a főigazgató.

A Dombóvári Szent Lukács Kórház a mintegy 400 milliós adósságából 266 millió forint tartozást egyenlíthet ki a támogatásnak köszönhetően. – Némileg enyhült a ránk nehezedő nyomás, de még nem lélegezhetünk fel – összegezte dr. Kerekes László. Az intézmény főigazgató-főorvosa sajnálattal jegyezte meg, hogy rossz az adósságállományuk szerkezete: magas a régóta lejárt tartozások aránya, ezért nagy körültekintést igényel a prioritás felállítása, de az előírtaknak megfelelően december 31-ig felhasználják a forrást. – Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy nem finanszírozható ennyi pénzből a jelenleg működtetett struktúra, ha nem történik gyökeres változás, akkor újra fog termelődni a hiány. Az alapdíj hosszú évek óta nem változott, ebből az következik, hogy a bevétel nem fedezi az egyre növekvő kiadásokat – fűzte hozzá dr. Kerekes László.

Arra is kitért, hogy Dombóváron az elmúlt fél évben hozott határozott intézkedésekkel megfékezték az adóssághalmozást, de az alulfinanszírozottság miatt a feszes gazdálkodás sem elég ahhoz, hogy rentábilisan működjön a kórház. – Azt tudtuk elérni, hogy kezelhető és szinten tartható legyen a hiány a jövőben – biztosított a főigazgató.

– Óriási segítséget jelentett számunkra a kormányzat intézkedése: a 145 milliós adósságunkból 105 millió forint tartozást rendezhettünk – adott hangot örömének dr. Barcza Zsolt. A Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet főigazgató-főorvosa világossá tette, ezáltal a 2012-es, illetve a 90 napnál régebbi lejáratú adósságaikat maradéktalanul kiegyenlíthették. Ő is úgy látja, hogy az alulfinanszírozottság megszüntetésével lehetne gátat szabni az újabb, önerőből kezelhetetlen méreteket öltő hiányok képződésének.

Még 20-30 milliárd forint tartozása van a hazai egészségügyi intézményeknek

Kilencvenhárom fekvőbeteg-ellátó intézmény összesen 33,1 milliárd forintot kap az államtól, amelyet a lejárt szállítói tartozás kifizetésére fordíthat – olvasható a kormany.hu oldalon. Szócska Miklós elmondta: az volt a cél, hogy minél több intézmény részesüljön a támogatásból. Az egészségügyért felelős államtitkár arra kérte a kórházakat, hogy a legrégebb óta görgetett adósságokat rendezzék ebből. A pénz elosztásánál figyelembe vették az üzemgazdasági eredményeket, költségelemzést végeztek. Az államtitkár arra is kitért, hogy a most rendezett adósságon felül még 20-30 milliárd forint tartozása van a hazai egészségügyi intézményeknek. A kórház-konszolidációról szóló, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében a támogatás év végéig használható fel, amit pedig nem használ fel az intézmény, azt az összeget 2014. január 31-ig köteles visszatéríteni. Az államtitkár hozzáfűzte, van olyan intézmény, ahol a mostani többletforrás végleges megoldást jelent a szállítói tartozások rendezésében. A további megtakarítási stratégiák között említette a központosított gyógyszer- és energia-közbeszerzést, valamint az egységes mobiltelefon-rendszer bevezetését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!