Közélet

2012.06.22. 17:15

Ma már kordában tartható az egykor rettegett népbetegség

Egykor rettegett népbetegség, aztán leküzdött járvány, most pedig a valós, de kordában tartható veszély a tbc. A védőoltás és a szűrés mindenkinek rendelkezésére áll, az egyén dolga pedig a megfelelő életvitel.

TEOL/Venter Marianna

Tüdõszûrés illusztráció

Fotó: Europress

A tuberkulózis megelőzésére szolgáló BCG oltás hazánkban kötelező. A megelőzés része a célzott és önkéntes szűrővizsgálat, a jó higiéniás viszonyok és a káros szenvedélyektől mentes életmód. A korszerű antibiotikumok és a tömeges oltás elterjedésével az 1960-as 70-es években a tbc-s esetek száma jelentősen csökkent világszerte.

A tbc-fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. Nemcsak a tüdőt érintheti, megbetegítheti a gyomor- és bélrendszert (ha fertőzött tej fogyasztásával kerül a szervezetbe), a húgy- és ivarszerveket, a csontokat, a bőrt. A tbc tüdőn kívüli formái a fejlett társadalmakban ritkán fordulnak elő.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Jogszabály írja elő, hogy ki, mikor és milyen célból vehet részt tüdőszűrésen. Negyven éves kor fölött évente ajánlott
[/caption]

Bár a múlt század második felére úgy tűnt, hogy sikerül teljesen felszámolni a tbc-t és világszerte jelentősen csökkent a megbetegedések száma, a nyolcvanas évek végétől újra problémát jelenet ez a betegség. Az egyes ember úgy teheti a legtöbbet a fertőzés elkerülése érdekében, hogy vigyáz az egészségére és ha erre kötelezik, részt vesz a szűrésen.

Arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak a tüdőszűrésre, a szekszárdi tüdőgondozó intézettől kaptunk felvilágosítást. A jelenlegi jogszabályok szerint a tüdőszűrés negyven év felett évente ajánlott bizonyos rizikócsoportok – főként  dohányos lakosok körében. A rendelet értelmében, ezen szűrést évente egy alkalommal, ingyenesen és beutaló nélkül veheti igénybe a negyven év feletti lakos.

Negyven év alatt a szűrést járványügyi okból kiemelt munkakörök és tevékenységek végzése esetében, a jogszabályban szereplő munkakör betöltéséhez szükséges szűrővizsgálatot a foglalkozás egészségügyi szolgálat orvosának a beutalója alapján lehet elvégezni. Ez esetben a vizsgálat térítésköteles, a térítés díja: 860 forint.

A 14-18 éves korosztályban általánosan nem indokolt a tüdőszűrés végzése, ezen korosztály szűrését  házi-, vagy gyermekorvos, illetve iskolaorvos rendelheti el szűrési célból. Fontos tudnivaló, hogy 18 év alatt radiológiai vizsgálat csak szülői belegyezéssel végezhető el, ezért a szűrésekhez szükséges a szülő, vagy gondviselő írásos beleegyezése.

Háziorvos diagnosztikus céllal, vagy környezetszűrés céljából mellkas röntgen felvétel elvégzését negyven évesnél fiatalabbak számára is, ezekben az esetekben a szűrés térítésmentes. Intézményi oktatásban részesülők számára is térítésmentes a szűrés. A tüdőszűréshez előjegyzést nem kell kérni.

Tolna megyében  tüdőszűrést mozgó ernyőképszűrő szolgálat is végez, ezeket  a szűréseket rendszeresen, mintegy másfél évente vehetik igénybe az egyes települések lakosai a fent felsorolt szabályoknak megfelelően. Tolnában tavaly 20.002 fő vett részt tüdőszűrésen.

Ha indokolt, kötelező lehet a szűrés

A fent felsorolt általános szabályozástól eltérve kötelező tüdőszűrést akkor rendelnek el, ha az előző évben az új tuberkulózis megbetegedések száma meghaladta a 25 százezreléket, azaz 100 ezer lakosra 25 eset jut. A kötelező szűrést a megyei tisztifőorvos rendelheti el nem csak a megye egészére, hanem egyes térségre, közösségre, vagy korosztályra kiterjedően. Mint az a nevéből adódik, ezen a szűrésen kötelező részt venni azoknak, akikre vonatkozik. Aki ezt elmulasztja, akár 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható. Tolna megyében jelenleg évek óta nem volt szükség a kötelező tüdőszűrés elrendelésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!