Közélet

2015.11.05. 21:23

Most érdemes beoltatni magunkat influenza ellen

Megérkezett az influenza elleni védőoltás a háziorvosokhoz és a patikákba is. A tavalyi vírus erőteljesebb volt, mint az előző években, idén ennek alapján új komponens került a vakcinába.

Budavári Kata ([email protected])

Amióta rendszeresen oltatnak az emberek, azóta vagy nem alakul ki influenza járvány, vagy szelídebb, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt. Akkor ugyanis jóval többen kerültek kórházba, és például a szívbetegek körében gyakrabban fordult elő haláleset a szövődmények miatt. Betegség most még nincs, az influenza figyelő szolgálat viszont már hetek óta működik, és az oltást is lehet, vagy még inkább érdemes kérni a háziorvosi rendelőkben.

A vakcina mindig az előző évi kórokozó alapján készül, így az új szezonra természetesen új mix készült, tudtuk meg Gujás Erikától. A szekszárdi gyermek háziorvos épp csütörtökön vette át az oltóanyagot. Mint mondta: tavaly a praxisában mindössze negyven gyermeknek kérték az oltást, ez pedig kevés, előtte az összes beteg hetven százalékát oltotta. A tapasztalat viszont az, hogy jobban jár, aki oltatja magát, mert vagy nem lesz beteg vagy jóval enyhébb lefolyású betegséggel számolhat. Sokaknak jár ingyen a védőoltás, de a vakcina egyébként sem drága. Olcsóbb, mint az antibiotikum kúra, és akkor még a kiesett keresetről nem is beszéltünk. Jó tudni, hogy a védőoltás után 10-14 nappal jelennek meg a vérben az ellenanyagok, amelyek egy esetleges fertőzés esetén elegendő védettséget nyújtanak. És bár influenza még nincs, a gyermekeknél néha úgy kell kisakkozni, mikor adható az oltás, hiszen csak egészséges gyerek, felnőtt kaphatja.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Dr. Jámbor Margit szekszárdi háziorvos vizsgálja egy betegét. Az idősebbeknek már lehet, vagy még inkább érdemes kérni az influenza elleni oltást (fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

– Oltáspárti vagyok. Az elmúlt jó néhány évben talán ha egyszer fordult elő nálunk olyan eset, hogy valakinél komolyabb mellékhatása volt egy védőoltásnak. Ritkán esik szó arról, hogy a vakcinák gyengített vagy elölt kórokozókat tartalmaznak, és ha például ez a gyermek a vadvírussal találkozott volna, nagyobb lett volna a baj – mondta Gujás Erika. Az orvos arra az országos hírre is ráirányította figyelmünket, mely szintén az oltások hasznosságát bizonyítja, és amely szerint idén rekordszámú a bárányhimlős megbetegedések száma. Az új szezon ebben a tekintetben még szinte el sem kezdődött, de októberig közel 35 ezer fertőzést regisztráltak Magyarországon, ez 10 ezerrel haladja meg a tavalyi adatokat. A szekszárdi szakember elmondta: a gond ezzel az, hogy ma nagyon komoly szövődményei vannak ennek a betegségnek, nem lehet legyinteni rá.

Krónikus betegeknek ingyen jár

Korra való tekintet nélkül ingyenesen hozzájuthat az influenza elleni vakcinához az, aki valamilyen krónikus betegségben szenved. Különösen figyelniük kell erre a szívbetegeknek, a cukorbetegeknek, a legyengült immunrendszerű krónikus, például daganatos betegeknek, illetve vese- vagy tüdőbetegségben szenvedőknek. Egészségi állapotra való tekintet nélkül az időskorúaknak is ajánlott a beadása, illetve az egészségügyi dolgozóknak. Azoknak is ajánlják az oltás beadatását, akik például munkájuk során sok emberrel kerülnek kapcsolatba. Így például a szociális területen vagy oktatási intézményben dolgozóknak.

Minden évben más az összetétel

Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, de általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt meggyógyulhat az, aki elkapja a fertőzést. Ugyanakkor komoly, kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igénylő elváltozást is okozhat. Ebből a szempontból különösen veszélyeztetettek az idősebb korosztályok, a várandósok, a kisgyermekek, illetve a rossz általános egészségi állapotú emberek. Az influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul. Az Egészségügyi Világszervezet a hozzá beérkező jelentések alapján minden évben ajánlást dolgoz ki az influenza elleni vakcina összetételére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!