Kultúra

2013.05.22. 12:02

Díszpolgár lett Fenyvesi Béla, a Szélkiáltó együttes tagja

Harminc éve költözött el Dombóvárról, de Fenyvesi Béla jó szívvel gondol vissza az ott töltött időkre, miként a város is megbecsüli őt munkásságáért. Ezt bizonyítja a díszpolgári cím is.

Hanol Erzsébet

Szélkiáltó koncert a kaposvári könyvtárban

Fotó: Lang Róbert

Csillagász szeretett volna lenni, de végül zenész lett belőle. Vagy informatikus – a válasz attól függ, ki teszi fel a kérdést. Ezzel együtt Fenyvesi Béla úgy gondolja, ha énektanár lenne, az is igazán passzolna hozzá. Ráadásul ettől az évtől kezdve azt is elmondhatja magáról a Szélkiáltó együttes tagja: Dombóvár díszpolgára lett.

Nagyapjától kapta az első gitárt

Fenyvesi Béla meglepve fogadta a címet, pedig azt mondja, gyanút foghatott volna, mikor életrajzot kértek tőle. Mégis inkább azt sejtette, valamelyik barátja viccelődik vele, majd az jutott eszébe, ennyire megöregedett volna és, hogy vajon megérdemli-e az elismerést. A díj jogosságát azonban zenei munkássága, lemezek, koncertek sora igazolja.
A muzsikus 1983, vagyis a Szélkiáltó Ki mit tud? sikere óta Pécsen él, ám azt vallja, minden Dombóváron dőlt el, a zenei pálya is. Az Ének-Zenei Általános Iskolába járt, ahol Keresztury Erika volt az első énektanára, valamint zongorázni és fuvolázni tanult ez idő alatt. Első gitárja anyai nagyapjának köszönhetően került a kezébe. A Kiskunhalason élt öreg szerette hallgatni, ahogy unokája nyaranta énekelt neki, és megígérte a hangszert, amit az akkori gyerek hiába várt a postán. Csak gyümölcs érkezett, mígnem a nagypapa váratlanul személyesen hozta el a kékpapírba csomagolt héthúros orosz gitárt.
A zene más területen is jelen volt Fenyvesi Béla életében, hiszen Dombóváron tagja volt az 1972-ben alapított Kapos Kórusnak, és belépett a Bodai József által vezetett Kapos Táncegyüttesbe is, ahol szintén gyakorta játszott együtt a zenekarral. Később, még a Szélkiáltó televíziós vetélkedőben elért eredménye előtt a családi rendezvényszervező iroda ajánlotta ki esküvőkre énekelni. Volt olyan időszak, amikor egy-egy szombaton 4-5 menyegzőn is közreműködött. Mindezek mellett a Dombóvári Művelődési Otthonban dolgozott mint népművelő, sőt 1981-ben még éneket is tanított a Zrínyi Ilona Általános Iskolában, ahol akkor éppen nem volt énektanár.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fenyvesi Béla. Az egykori pörgés csillapodott, de még jelenleg is sok helyre hívják zenélni a Szélkiáltót. Régi közönségük ma az unokákat viszi a koncertekre
[/caption]

Koncertezni jó

A Ki mit tud?-siker azonban kikényszerítette a költözést. Az országos ismertség rengeteg koncertet eredményezett, az állandó ingázás pedig a munka mellett nagyon sok energiát vett ki a tagokból. Volt, hogy egyetlen év alatt kétszáz koncerten léptek fel, de még ma is sok helyre hívják őket. Pécsi zenekarként változatlanul érzik a városban élők szeretetét, a közönség viszont nagyban megváltozott. Kezdetben a nyüzsgő egyetemi élet állandó szereplője volt az együttes, mára azonban régi hallgatóságuk az unokákat viszi a Szélkiáltó fellépéseire, amely sok gyerekkoncertet is ad.
Fenyvesi Béla szerint a zene szeretete tartja össze ennyi idő után is társaságukat. Ő maga pécsi főiskolai évei alatt lett tagja a Szélkiáltónak, amelyben már 38 éve zenél, és bízik benne, hogy még minél tovább együtt muzsikálhatnak. – Koncertezni jó, kirángatja az embert a mindennapi taposó malomból – teszi hozzá.

Európát is bejárták műsoraikkal a Szélkiáltó tagjai

A Szélkiáltó együttes 1974-ben alakult a Pécsi Tanárképző Főiskola első éves magyar-ének szakos hallgatóiból. A magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit éneklik akusztikus hangszerekkel kísérve, a saját maguk által írt zenére. Honlapjukon így vallanak magukról: „Dalainkban legerősebben talán a népzene és – tanulmányaink nyomán – a klasszikus zene hatásai dominálnak. Alapvetően kamarazenei hangzás jellemzi az együttest, de a groteszk hangvételű versek megzenésítéséhez használunk mindenféle más "hangszereket" is.”
Első lemezük 1986-ban jelent meg Keserédes címmel, azóta két hagyományos nagylemezt és hat CD-t készítettek. Az országos ismertséget az 1983-as Ki mit tud? győzelem hozta meg számukra és műsoraikkal nemcsak itthon, hanem Európa számos pontján színpadra léptek. Munkásságuk során kiemelt szerepet kaptak a Pécshez kötődő költők, így Janus Pannonius, Csorba Győző, Pákolitz István, Pál József, Galambosi László, Bertók László.
A pécsi önkormányzat 1999-ben Pro Communitate díjjal ismerte el az együttest. 2000-ben megkapták a Kígyós Sándor-díjat, 2004-ben a Magyar Kultúra Napján pedig Csokonai-díjjal tüntették ki a Szélkiáltót.
Jelenlegi felállásában – Fenyvesi Béla, Keresztény Béla, Lakner Tamás és Rozs Tamás – 1995 óta zenélnek együtt.

Névjegy

Fenyvesi Béla 1955-ben született Kiskunhalason, három testvére van. A család az apa révén költözött Dombóvárra 1958-ban. A zenész az általános iskola után a Gőgös Ignác Gimnázium fizika tagozatára járt, majd 1979-ben diplomázott a Pécsi Tanárképző Főiskola népművelés-ének szakán. 1975 óta a Szélkiáltó együttes tagja. Felesége Szabó Ildikó, két fiuk született. Márton, a fiatalabb jazz-zenész, jelenleg Párizsban tanul, míg Kristóf, az idősebb irodalomtörténész, és Finnországban, a Jyväskylä-i egyetemen tanít.

Fenyvesi Béla 1997-ben számítógépes programozói képesítést is szerzett, jelenleg a Zsolnay Kulturális Negyedben dolgozik informatikusként.

Fenyvesi Béla 1997-ben számítógépes programozói képesítést is szerzett, jelenleg a Zsolnay Kulturális Negyedben dolgozik informatikusként. Fenyvesi Béla. Az egykori pörgés csillapodott, de még jelenleg is sok helyre hívják zenélni a Szélkiáltót. Régi közönségük ma az unokákat viszi a koncertekre -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!