Közel-keleti konfliktus

3 órája

Katonai kontingens indul Ciprusra, a londoni kormány Libanon elhagyására szólítja fel a briteket – frissül

Az izraeli–palesztin háború 355. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák egy alagút bejáratánál

Forrás: AFP

Fotó: JACK GUEZ

Cikkünk frissül!

Izraelben elfogták az ország középső részére irányzott libanoni rakétát

Szerda reggel a Dávid parittyája nevű légvédelmi rendszer elfogott egy, Izrael középső részére irányzott libanoni rakétát 

– jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője szerdán.

A gázai iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háború tavaly őszi kitörése óta első alkalommal lőtte Izrael középső részét az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah terrorszervezet.

A közepes hatótávolságú föld-föld rakétát a Glilot nevű, az ország középső részén fekvő, hírszerző katonai bázis ellen irányozták - jelentette az al-Arabija nevű hírtelevízió.

A rakéta miatt megszólaltak a légvédelmi szirénák az ország középső részein, de a polgári védelem bejelentette, hogy nem változtatták meg a térség civilekre vonatkozó utasításait.

Az izraeli légierő reggel légicsapások újabb hullámát indította el Libanonban válaszul a föld-föld rakétára. 

"A támadásban katonai épületekből tevékenykedő terroristákat és több tucat lőszerraktárat lőttek, melyekben manőverező robotrepülőgépeket, precíziós rakétaindítókat és a Hezbollah terrorszervezet célpontjait őrizték. A lőszerraktárak elleni támadásokat követően másodlagos robbanásokat észleltek, amelyek arra utalnak, hogy sok fegyver volt a megtámadott raktárakban" - közölte a légierő.

A reggeli izraeli támadásban Dél-Libanon mellett Baalbek környékén, a Bekaa-völgyben csaptak le az izraeli vadászgépek, valamint Bejrút mellett, Szaadijat körül is támadtak egy fegyverraktárat. Az IDF arab nyelven figyelmeztette a korábban elmenekült dél-libanoni civileket, hogy még nem biztonságos visszatérni otthonaikba.

Brit katonai kontingens indul Ciprusra, a londoni kormány Libanon azonnali elhagyására szólítja fel a briteket

Hétszáz fős brit katonai kontingenst vezényelt Ciprusra a londoni védelmi minisztérium az egyre mélyülő libanoni válság miatt. A brit kormány ezzel egyidejűleg Libanon azonnali elhagyására szólította fel a brit állampolgárokat.

A katonai alakulat ciprusi telepítéséről szóló szerdai bejelentés indoklásában a védelmi tárca hangsúlyozza, hogy az utóbbi napokban jelentősen eszkalálódott az Irán által támogatott libanoni Hezbollah síita milícia és Izrael fegyveres konfliktusa, és ennek nyomán a brit kormány folytatja készenléti terveinek kidolgozását.

A minisztérium tájékoztatása utalást tartalmaz arra is, hogy a Ciprusra vezényelt katonai kontingens részt vehet a Libanonból távozó britek elszállításában. Az ismertetés szerint ugyanis a katonai egységek tevékenységét a brit határrendészet és a külügyminisztérium illetékesei is segítik.

A brit királyi légierő legnagyobb ciprusi támaszpontja Akrotiriben működik, és ez - a Cipruson működő többi brit katonai létesítménnyel együtt - szuverén brit területnek számít.

Nagy-Britannia ezeken a támaszpontokon jelentős létszámú katonai és diplomáciai személyzetet állomásoztat, emellett a Földközi-tenger keleti medencéjében tartózkodik két brit hadihajó is.

John Healey védelmi miniszter a katonai kontingens ciprusi telepítésének bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a kormány minden előkészületet megtesz a brit állampolgárok megsegítésére.

A védelmi tárca tájékoztatása szerint a brit királyi légierő (RAF) repülőgépeket és szállító helikoptereket tart készenlétben szükség esetére.

A londoni külügyminisztérium arra szólította fel a brit állampolgárokat, hogy semmilyen okból ne utazzanak Libanonba, mivel a helyzet gyorsan romlik, és ennek máris "pusztító következményei" vannak.

Sir Keir Starmer brit miniszterelnök szerdai nyilatkozatában kijelentette, hogy a Libanonban tartózkodó brit állampolgárok számára "eljött az azonnali távozás ideje".

Starmer is megerősítette, hogy London felgyorsítja a készenléti tervek előkészítésének ütemét a libanoni helyzet eszkalációja miatt.

Szerdai felhívásában a brit külügyminisztérium is Libanon haladéktalan elhagyására szólította fel a brit állampolgárokat.

Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában