szponzorált tartalom

2019.05.09. 08:00

Nemzetközileg elismert fizioterápiás technikákkal segítik a mozgássérült gyerekeket Szekszárd szívében

Felnőttek mellett, koraszülött,- oxigénhiányos -és mozgássérült gyerekekkel is foglalkoznak Szekszárd belvárosához közel, a Dienes Valéria lakótelepen található FizioKözpontban. A rendelő egyik része felnőttek rehabilitációjával foglalkozik, másik része a mozgássérült-fogyatékkal élő gyermekek rehabilitációjában nyújt segítő kezet.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

A rendelő már 2009 óta működik, azonban tavaly, kibővülve, új helyre költözött. A terápiás központban több gyógytornász dolgozik együtt, így a közös munka eredményeként a hozzájuk forduló páciensek számára a megfelelő terápiát tudják biztosítani. A koraszülött és/vagy oxigénhiányos babák, esetleg megkésett mozgásfejlődésű csecsemők esetében korai fejlesztést is végeznek, de foglalkoznak mozgássérült gyermekek rehabilitációjával, tartási rendellenességek, gerincferdülések, gerincbetegségek, sportsérülések gyógyításával is.

– A hozzánk forduló felnőttek körében a gerincsérv a leggyakoribb probléma. Hozzánk általában már konkrét diagnózissal, MR lelettel érkeznek, de ez nem feltétele a terápia elkezdésének, hiszen alapos állapotfelmérést készítünk – mondta Tanács-Gulyás Nóra gyógytornász MSc, a FizioKözpont vezetője.

Kiemelte, hogy fontosnak tartják az evidenciákon alapuló gyógyítást, így kizárólag nemzetközileg elismert technikákat alkalmaznak. A folyamatos tanulás, továbbképzés elengedhetetlen számukra. A tudásukat posztgraduális képzéseken bővítik, valamint rendszeresen vesznek részt konferenciákon.

Sportsérülést követő gyógytorna: elülső keresztszalag műtét utáni rehabilitáció a gyógytornász segítségével. Fotók: Makovics Kornél

A terápiák, amelyek elérhetőek náluk, a teljesség igénye nélkül:

Pfaffenrot-maunális terápia, McKenzie módszer, Schroth-módszer, kinesio tape, szegmentális stabilizációs tréning, idegmobilizácó, lymphoedema kezelés, valamint a TheraSuit terápia, mely tipikusan a neurológiai problémákkal küzdő gyermekek számára lett kifejlesztve.

TheraSuit terápia Magyarországon csupán néhány helyen érhető el, egy ideje már náluk is, az amerikai Nemzetközi Központtal folyamatos kapcsolatot tartva végzik a gyermekek rehabilitációját.

Magyarországon kizárólag náluk végezhető el a TheraSuit tanfolyam, melynek hivatalos koordinátora Tanács-Gulyás Nóra.

Egyensúly fejlesztés fizioballon a gyermekrehabilitációban, a fotón Tanács-Gulyás Nóra látható.

A FizioKözpont a Dienes Valéria lakótelepen található, a Nemzetközi Intenzív Terápiás Központot létrehozva a szülőknek is szerettek volna segíteni, hogy ne Budapestre kelljen terápiára hordani a gyermekeiket.

A gyermekek általában heti egy-két alkalommal vesznek részt a terápiákon, három-négy havonta pedig kettő-négy hetes intenzív tréningeken vesznek részt a központban.

A mozgássérült gyerekek esetében az első alkalommal térítésmentes konzultációra, betegvizsgálatra, terápiás javaslatokra van lehetőség.

A FizioKözpont szerződésben áll egészségpénztárakkal, valamint Medicover partner is.

Járásfejlesztő gyakorlatok a gyermekrehabilitációban.

– Mindig is egészségügyi területen szerettem volna dolgozni, ezért választottam ezt a segítő szakmát, melyet a hivatásomnak tekintek. Tizenegy éve kezdtem fizioterápiával foglalkozni, Pécsi Egészségtudományi Egyetemen tanultam, ahol később a mester szakot is elvégeztem, jelenleg pedig óraadóként járok vissza oktatni– mondta Tanács-Gulyás Nóra.

A FizioKözpont a Dienes Valéria utca 6. szám alatt található, a hatodik emeleten. A kapucsengő száma: 17.

Minden hétköznap reggel nyolctól este nyolcig várják a gyógyulni vágyókat.

Időpontot a 06 20-936-7871-es telefonszámon lehet kérni.

Törzs kontroll- egyensúly fejlesztése, támaszkodás kialakítása billenő deszkán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában