Bulvár-celeb

2 órája

Őrült fájdalmak: ezt lehet tudni Liptai Claudia betegségéről

Az övsömör egy rendkívül kellemetlen betegség, és egyes esetekben - ahogy Liptai Claudia is beszámolt róla - erős fájdalommal jár.

MW

Liptai Claudia

Forrás: TV2

Liptai Claudia a napokban osztotta meg, hogy övsömör támadta meg a szervezetét, aminek következtében elviselhetetlen fájdalmai voltak a Sztárban Sztár All Stars élő show-jában. Négy napot töltött a kórházban, már kiengedték, és az orvosok megengedték, hogy részt vegyen a szombati élő műsorban. 

Bár nincs ellenségem, azt a néhány napot, ha lenne sem kívánnám az ellenségemnek. Az elmúlt 3-4 napban még a saját családomnak sem vettem fel néha a telefont a kórházban, annyira magam alatt voltam, olyan erős fájdalmaim voltak. Sajnos a fájdalmak még messze nem múltak el

- fogalmazott a színésznő.

De mit lehet tudni erről a betegségről?

Az övsömör kezdetben fájdalmas, később viszkető, hólyagos kiütés, melyet a varicella-zoster herpeszvírus okoz – ugyanaz, ami a bárányhimlőt is kiváltja. A vírus egyeseknél a gerinc menti idegdúcokban megbújhat, és évtizedekkel később újraaktiválódhat. Az ilyenkor kialakuló betegséget nevezzük övsömörnek - írja a 

Ez nem életveszélyes betegség, de rendkívül kellemetlen, és egyes esetekben nagyon erős fájdalommal járhat. Lefolyása akár hetekig is elhúzódhat. Az övsömör azonban nem mindenkinél alakul ki, aki valaha átesett a bárányhimlőn.

A kiütés a kezdeti stádiumban fájdalmas, piros duzzanatokból áll, amelyek folyadékkal teli hólyagokká alakulnak. Ezek könnyen felszakadhatnak és elfertőződhetnek. Az elváltozások felszíne azonban fokozatosan elkérgesedik.

Vannak olyan esetek is, amikor az övsömör csak bőrfájdalmat okoz, de kiütéseket nem.

Az övsömör általában szövődmények nélkül gyógyul, azonban egyes esetekben különböző következmények jelenhetnek meg. Legsúlyosabb szövődménye, az agyvelőgyulladás.

Nagyon veszélyes lehet, menjen azonnal orvoshoz

A betegség megjelenésében azonban fontos szerepet játszhat a tartós fizikai és érzelmi stressz, illetve olyan betegségek és kezelések, amelyek csökkentik az immunrendszer védekezőképességét, kialakulásának közvetlen oka nem tisztázott.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a fájdalom és a kiütés a szem közelében jelentkezik, zavartság, emlékezetkiesés esetén, erős fejfájás esetén, magas láz esetén, terhesség esetén, ha a beteg 60 éves vagy idősebb, legyengült immunrendszer esetén, vagy ha a kiütés kiterjedt és fájdalmas - írja az egeszsegvonal.gov.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!