Szabó Dávid

2019.12.23. 11:30

Több zenekarban is kedvére játszhat

Szabó Dávid nótáztat a Medinai Tambura Zenekarral, délelőttönként óvodásoknak zenél a Csurgóval, a Shisha Caféval rendezvényeken, konferenciákon lép fel, rockot játszik a Bad Timesban. És egy szál gitárral a kezében is megérinti a közönség lelkét.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Aki hallotta már Szabó Dávidot, amint megzenésített Radnóti-verset énekel, minden bizonnyal nem felejti el a fiatal zenészt. Dávid jó medinai szokás szerint több formációban énekel alapítója a Shisha Cafénak, kisegít a Csurgóban, oszlopos tagja a Medinai Tambura Zenekarnak, és jó ideje az eredetileg bajai Bad Timesnak. Közben pedig azért is tesz, hogy a legfiatalabb generáció megszeresse a zenét.

Muzsikus családba született, hiszen édesapja, Szabó József neve összefonódott a Bartina zenekaréval. Érdekes, hogy az apa mégsem népzenei vonalon tervezte elindítani sarját, azt szerette volna, ha Dávid zongorázni tanul. Csakhogy a hangszertanulás negyedik évében a srác már erősen a zeneiskola mellé járt, és hiába állították be a Bartinába hegedülni, kiderült, ez sem az ő hangszere. A fiú azonban titokban apukája gitárját nyúzta. Ez volt az ő lázadása, az elektromos gitár pedig a szerelme.

Fotó: Mártonfai Dénes

Mint elmondta, hétvégenként a régió egyik legjobb bandáját, a bajai Bad Timest figyelték. Azóta eltelt néhány esztendő, és Szabó Dávid vagy tíz éve játszik ebben az együttesben. Lényegében elmondhatja, hogy álmai zenekarának tagja.

Csakhogy a népzene sem hagyta érintetlenül. – Gyerekkoromban azt gondoltam: ha van Jóisten, annak bajsza van, és kalapja. A környezetemben azt láttam, hogy ezek a muzsikusok járják a világot, a legjobb ételeket eszik, és egyszerűen tetszett a miliő. És tényleg megszerettem a zenész létet, hiszen büntetlenül járhatok a társadalmi ranglétrán föl és le. Egyik nap a legelesettebbeknek, a következőn a leggazdagabbaknak okozok örömöt, és ez nagy áldás – állítja.

Szabó Dávid elmondta, érettségi környékén már biztosan látszott, hogy ez az ő útja. Azt mondja, bár furcsának tűnhet, úgy tekint arra, amit eddig elért, mint egy birodalomra, amelyet szeretne megtartani. Ebbe beletartozik, hogy Talpi bácsi és édesapja mellett hajnalig húzzák az Akácos utat, de az is, hogy a tengelici és medinai gitárszakkörön szép számú és lelkes tanítványa egyre jobban élvezi a zenélést.

Ha megfogja egy dal a kezét

Ha megfogja egy dal a kezét, Szabó Dávid hagyja, hogy elvigye. A való életbe pedig családja segítségével talál vissza. Szülei Medinán, a szomszédjukban laknak, felesége, Éva pedig megértő társa. Kislányuk Vicuska tizenegy hónapos, így egyelőre nem tudni, hogy egyszer kormányzója lesz-e édesapja zenei birodalmának. Az azonban bizonyos, hogy a több zenekar változatosságot és folyamatos megújulást jelent a fiatal zenésznek. Saját energiáját kapja vissza a családi szőlőbirtokon is, ahol a befektetett munka látható gyümölcsei teremnek. Szabó Dávid ugyanakkor azt vallja, hogy a világon mindenhol ugyanaz kedves a fülnek. A harmóniát pedig mindegyik zenekarban és szerencsére otthon egyaránt megtalálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában