Megkezdődött a lecsószezon

2024.07.31. 12:07

Almapaprika és hazai szőlő az újdonság a piacon

Igazi nyári hangulat volt a szerdai szekszárdi piacon. Újdonság volt az almapaprika és hazai szőlő.

Mauthner Ilona

Egyre olcsóbb a lecsónak való paprika, kilóját több helyen 400 forintért kínálták. Csemegekukoricából és dinnyéből volt dömping. Az előbbinek darabját 150 forintért, a görögdinnye kilóját pedig 240-300 forintért kínálták. Újdonság volt az almapaprika és hazai szőlő.

Almapaprika, lecsónak való paprika volt a sláger a szerdai szekszárdi piacon
Almapaprika, lecsónak való paprika volt a sláger a szerdai szekszárdi piacon
Fotó: Tolnai Népjság / Forrás: Tolnai Népújság

Újdonság volt az almapaprika és hazai szőlő

A sárgadinnye drágább volt a görögdinnyénél, ennek kilójáért 450-650 forintot kértek.

Az almapaprika kilóját 750 forintért kínálták, egyelőre még nem álltak sorban érte. Ez a termék bizonyítja leginkább, hogy ugyan még nyár van, kánikula, de hamarosan készülődik az ősz, jó lesz bespájzolni savanyúságokból.

A cserszegi fűszeres is beérett

A hazai szőlő is beérett, cserszegi fűszerest árult egy termelő, kilójáért 800 forintot kért, és úgy tűnt, jól vitték a vásárlók. Külföldről származó szőlőt is kínáltak, 900 forintos áron, de a terméken látszott, hogy egy párszor már ki- bepakolták a piacon.

Idén kovászolni való uborkából kevés termett, legalábbis a kínálat mennyisége és az árak szerint, ahol láttunk, ott 1100 forintért, illetve a már nem túl friss példányokat 700 forintért kínálták. Hozzá a kaprot 200-300 forintért.

A kovászolni való uborka árát idén alaposan megkérik a termelők

Szilvából, őszibarackból volt bőven

A szilva kilóját 600-720 forint között mérték, őszibarackból volt nagyobb választék még, ennek ára 650-800 forint volt, a sárgabarack, úgy tűnik, már leérett.

Természetesen vöröshagymából, burgonyából, zöldségfélékből, káposztából, padlizsánból, paradicsomból is bőséges volt a kínálat. Egy helyen pedig házitojást is kínáltak, 85 forintot kértek darabjáért.

Ecetes almapaprika egyszerűen

Itt az ideje, hogy elkezdjük elrakosgatni a nyár ízeit télire. A következő receptet egyik olvasónk küldte el, mint mondta, a paprikák mindig gyönyörű hófehérek és ropogósak maradnak. A mennyiség egy 5 literes üveghez van megadva, de kisebb üvegben is el lehet rakni, a felbontás után könnyebb a hűtőben is tárolni. Hozzávalók: 2 kiló paprika, egész fekete bors, mustármag, koriandermag, babérlevél. A felöntőlé: 2 liter víz, 8 deka só, 4 deci 10 százalékos ecet, 25–30 deka cukor, 1 kávéskanál borkénpor. A felöntőlevet nem kell melegíteni, csak jól elkeverni. Ráöntjük a paprikákra, lefedjük celofánnal az üveget, 3–4 hét múlva fogyasztható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában