Nyakunkon az iskolakezdés, ami újfent drágább lett

Farkas Eszter

Az iskolakezdés nemcsak az iskolába induló csemetének jelent kihívást, hanem a család többi tagjának is. Bár a tanévnyitó ünnepség elsőre ártatlannak tűnik, valójában egy hosszú küzdelem kezdete. A tanszerek beszerzése már önmagában felér egy túlélési próbával. Színes ceruzák, radírok, filcek, tempera – ezek még a könnyebb kategóriába esnek, de amikor a speciális méretű vonalas füzetek kerülnek elő, sok anyuka és apuka áll tanácstalanul a boltok polcai előtt.

Iskolakezdés
A szülők rémálma az iskolakezdés
Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Arról nem beszélve, hogy a folyamatosan változó és szinte mindig dráguló árak minden évben kellemetlen meglepetést okoznak. Minden egyes beiskolázási szezon mintha csak egy újabb lépcsőfok lenne az inflációs rémálom felé. A ruházkodás külön stresszforrás. Az új cipő kiválasztása, amely menő és mégis kényelmes, a megfelelő méret megtalálása, a kabát, amely elég meleg, de nem béna – ezek mind a szülői létezés kis mindennapi drámái közé tartoznak szeptembertől kezdve. 

Ha mindez nem lenne elég, ott van még a logisztikai rémálom, a különórák, edzések, szakkörök egyeztetése – mintha a szülők titokban sofőrökké és menedzserekké válnának. Az új órarend, az iskola által támasztott követelmények és az otthoni tanulás menedzselése mind-mind embert próbáló feladatok, amire – munka után mi, szülők sokszor érezhetjük így – nincs már elég türelmünk. Persze a legjobb, ha mind megnyugszunk, hiszen az idő szinte repül, és pár év múlva beérik a munkánk gyümölcse. Remélhetőleg.