Hasznos állat

2 órája

Egyszerű vakondűző praktikák

A vakond nemcsak aranyos, hanem hasznos állat is, hiszen elpusztítja a kártevőket. Sajnos azonban miközben ássa a járatokat, kidönthet palántákat és elcsúfíthatja a legszebb pázsitot is. Összegyűjtöttük, hogyan űzhetjük el a kertünkből a hívatlan vendéget.

Teol.hu

A vakond helyes kis állat és hasznos is Fotó: Shutterstock

Ha tele van a kert vakondtúrással, az azt jelenti, hogy a vakond nagyon jól érzi magát, hiszen bőségesen talál kártevőket – gilisztákat, lótetveket, lárvákat – a földben, ami nem annyira jó hír. A vakond képes naponta a testtömegének másfélszeresét elfogyasztani ezekből a „finomságokból”, sőt az útjába akadó csigákat is megeszi, írja az Agrárszektor.hu. Valójában tehát jó szolgálatot tesz, így elüldözni nem tanácsos. Persze a vakondtúrás nem szép látvány, így megpróbálhatjuk kitessékelni a kertből.

Ezt tehetjük vakondtúrás ellen
A vakond helyes kis állat és hasznos is (Fotó: Shutterstock)

Napelemes, ultrahangos vakondriasztó 

Ezek az eszközök olyan rezgéseket adnak ki, amelyeket nem kedvelnek a vakondok. Akkor érdemes ezt a módszert választani, ha a kertedben csak egy részt szeretnénk megvédeni, mert pár métert megy csak arrébb, és ott folytatja a túrást, ahol már nem hallja a hangot.

Vakondháló 

A talajba kell elhelyezni, és a vakond nem tud túrni – cserébe viszont elszaporodnak a területen a rovarok.

Egyszerű házi módszer: sörösüveg 

A sörösüveg módszer lényege a hangokban rejlik: ha a hosszú nyakú üveget majdnem a pereméig beássuk a földbe, a légáramlás rezgésbe hozza az üveget, amelynek hangját a vakond nem viseli el.

Vakondriasztók házilag 

Fokhagyma, bors: erős illatukat a vakond nem szereti.
Savanyúságok leve: öntsük a járatba a savanyúság levét, és kész is a házi vakondriasztó.
Gázolajba mártott rongy: a kellemetlen illat menekülésre készteti az állatot, de sajnos nem túl környezetbarát megoldás.
Kávézacc: öntsük bele a lyukba a zaccot, és a vakond menekülőre fogja. 

Vakondűző növények 

A legcélravezetőbb (és környezetbarát) megoldás, ha a kertbe olyan növényeket ültetünk, amelyek távol tartják a vakondot.

Nagy sárfű: gyökerei olyan illóolajokat tartalmaznak, amik bántják a vakond érzékeny orrát. Gyönyörű, magas, élénksárga virágú növény. Mérgező, a tejnedve bőrirritációt okozhat.
Kerti laboda: ugyanúgy hat, mint a nagy sárfű. Ez emberi fogyasztásra is alkalmas, spenóthoz hasonló levélzöldség.
Gyalogbodza: a levágott bodzaágat tegyük a vakondjáratba, az illata elűzi a kis állatot.
Csillaghagyma: erős szagú gyökere egy ideig távol tartja a vakondot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában