Vakcináció

2 órája

Influenza ellen már oltanak a háziorvosok

A Tolna vármegyei háziorvosi rendelőkbe már megérkezett az influenzavírus elleni oltóanyag, van ahol ettől a héttől már oltanak is. Fontos, hogy csak egészségesek kérhetik az influenza elleni védőoltást.

Brunner Mónika

Tolna város házorvosi rendelőjében október huszonnegyedikén lapunknak elmondták, hogy már rendelkezésükre áll a 3Fluart oltóanyag. Jövő héten kezdik meg az oltások beadását, rendelési időben várják azokat, akik szeretnék magukat influenza ellen beoltatni. 

© Unger Tamás
sokan várják az influenza elleni védőoltást
A Tolna vármegyei háziorvosi rendelőkbe már megérkezett az influenzavírus elleni oltóanyag, van ahol ettől a héttől már oltanak is (illusztráció: Shutterstock)

Influenza ellen oltás 

Szintén a tolnai háziorvosi rendelőből tudjuk, hogy október huszonkettedikétől, keddtől már oltanak, tehát náluk ezen a héten már megkezdődött az influenza elleni oltási szezon. Praxisonként százhatvan vakcina áll a rendelkezésükre, rendelési időben és előjegyzéssel dolgoznak. Arra kérik az oltatni szándékozókat, hogy egészségesen érkezzenek a rendelőbe. Az vakcina beadása előtti két hétben is fontos az egészség, tehát abban az időszakban sem lehetett felsőlégúti betegsége, náthája, láza, hőemelkedése az oltást kérőnek. Az influenza elleni oltás javasolt a krónikus betegségben szenvedőknek, a hatvan év felülieknek, a várandósoknak, a szív- érrendszeri betegeknek, valamint a vese- és májbetegeknek. 

Oltási időpontok 

Egy simontornyai háziorvosi rendelőben ismertették, hogy kedden kapták meg a kétszáznegyven oltóanyagot. Az előző évek tapasztalatai alapján ez soknak számít, még annak ellenére is, hogy körülbelül ezernégyszáz beteg van a körzetükben. Az influenza elleni vakcinák beadatására várhatóan a jövő héttől lesz lehetősége a simontornyaiaknak. Lehetséges, hogy oltási időpontokat jelölnek ki a rendelési időkön túl, hiszen oltatni csak egészséges emberek tudnak, akiknek így nem kell a betegekkel együtt várakozniuk az influenza elleni oltásra. 

Mint arról a Hír tévé korábban beszámolt, az idei szezonban is kilencszáznegyvenkilencezer adag 3Fluart influenza elleni vakcina áll rendelkezésre országosan a kockázati csoportba tartozó három évesnél idősebbek számára. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában