Kimagasló teljesítmény

2 órája

Történelmi diadal a Vágtán, megújult kapcsolatok fémjelzik Decs jövőjének zálogát

A 2024-es Nemzeti Vágta egy igazán különleges esemény volt Decs község számára, hiszen a település hírnevét immár történelmi sikerek öregbítik. A Vágta örökös bajnokává vált a község színeiben induló Galaxy nevű ló, aki a magyar lovassport egyik legnagyobb hőse lett.

Farkas Eszter

Galaxy kimagasló teljesítménye nem mutatkozhatott volna meg a mögötte álló csapat odaadó munkája nélkül. Galaxy harmadszor is diadalmaskodott, így neve egy olyan panteonba került, ahol csak a legnagyobb lovas legendák, mint Kincsem vagy Overdose találhatóak.

Történelmi diadal a Vágtán
Heberling Tibor, Molnár Gyöngyi, Tóbiás Zsuzsa, dr. Moreh György és Zsikó Zoltán
Fotó: Makovics Kornel

A 2024-es Szilvásváradi döntőben Galaxy ismét megmutatta kivételes képességeit, és a közönség előtt méltán vívta ki az örökös bajnoki címet. Ez a teljesítmény különleges helyet biztosít számára a magyar lovassport történetében, hiszen eddig még egy lónak sem sikerült háromszor győztesként zárni a Nemzeti Vágtát. Galaxy diadalát Decs lakossága és a magyar lovas társadalom egyaránt ünnepelte, hiszen ahogy Heberling Tibor polgármester fogalmazott: Pap Gyula lova felhelyezte a térképre a települést. Galaxy tulajdonosa, aki Decs meghatározó mecénása, biztosította, hogy a ló a község színeiben induljon. Pap Gyula hatalmas szerepet játszott abban, hogy Galaxy megismételhesse sikereit, és immár örökre a magyar lovassport élvonalába tartozzon.

A tréner szakértelme nélkül nem született volna ilyen eredmény

Galaxy pályafutása és sikerei szorosan összefonódtak Molnár Gyöngyi lovas tréner munkájával, akinek szakértelme nélkül nem lett volna lehetséges ez a történelmi eredmény. Molnár Gyöngyi hosszú éveken keresztül figyelemmel kísérte a ló fejlődését, és minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy Galaxy a lehető legjobb formában legyen a versenyek alatt. Gyöngyi már évek óta dolgozik Pap Gyula lovaival, több közös tervük valósult meg sikerrel, és a ló felkészítése során egy teljesen összehangolt csapatként működtek együtt. A tulajdonos maximális bizalommal volt a tréner iránt, hiszen az ő szakértelme már sokszor bebizonyosodott még a legnagyobb kihívást jelentő versenyeken is.

Molnár Gyöngyi az elmúlt évek során sokat tett azért, hogy fiatal lányok, a felnőtt hölgyek is megismerkedjenek ezzel a gyönyörű sporttal, és részt vegyenek a hazai lovas hagyományok megőrzésében. Molnár Gyöngyi családja és személyesen ő maga is jelentős anyagi áldozatokkal segítette, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek a lovak felkészítéséhez. A tréner szakértelme és elkötelezettsége nemcsak saját eredményeiben mutatkozik meg, hanem a közösség számára is rengeteget jelentett. Az ő és Pap Gyula közös munkája a decsi közösség egyik legnagyobb büszkesége lett, és Galaxy sikerei által nemzeti hírnevet szerzett a településnek.

Galaxy mellett nem szabad megfeledkeznünk Tóbiás Zsuzsáról sem, aki első alkalommal nyerte meg a Nemzeti Vágtát. Zsuzsa már gyerekkora óta szoros kapcsolatban áll a lovakkal édesanyja révén, aki maga is versenyzett a Nemzeti Vágtán. Nyolc hónapos korában ült először lóra, és onnantól kezdve nem volt kérdés, hogy lovakkal szeretne foglalkozni. Gyermekként ámulattal nézte édesanyja versenyeit, és elhatározta, hogy ő maga is követni fogja ezt a hagyományt. Az évek során rengeteg tapasztalatot szerzett a lovak világában, és miután 2015-ben megkapta első póniját, már komolyan készült a nagyobb megmérettetésekre. Tóbiás Zsuzsa ma már a nagy lovak terén is otthonosan mozog, Molnár Gyöngyi irányítása alatt pedig elérte élete legnagyobb sikerét, amikor Galaxyval együtt felállhatott a Nemzeti Vágta dobogójának legmagasabb fokára.

Hatalmas elismerés Decs közösségének is

Ez a győzelem nemcsak Tóbiás Zsuzsa számára volt hatalmas elismerés, hanem Decs közössége számára is, hiszen az ő hírnevüket öregbítette a Nemzeti Vágtán aratott diadal. Tóbiás Zsuzsa és Molnár Gyöngyi munkáját Decs község azzal ismerte el, hogy mindketten megkapták a település legnagyobb elismerését, a Decs Nagyközségéért Emlékplakettet. Ezzel is tisztelegtek az előtt a munkásság előtt, amely hozzájárult ahhoz, hogy Galaxy örökös bajnok lehessen, és Decs neve beíródjon a magyar lovassport történelemkönyvébe.

A Nemzeti Vágta mind a közösség, mind a magyar lovassport számára egy különleges alkalom, amikor a hagyományok és a modern sport találkozik. Galaxy története pedig ennek a nemes versenynek a legszebb fejezetei közé tartozik, amely örökre fennmarad. Pap Gyula támogatása, Molnár Gyöngyi szakértelme és Tóbiás Zsuzsa elszántsága révén Decs közössége büszkén tekinthet vissza ezekre a sikerekre, amelyek nemcsak a község hírnevét növelték, hanem a Nemzeti Vágta történetét is gazdagították.

Decs közösségi élete és testvértelepülési kapcsolatai

A decsi polgármester számára a közösségi kapcsolatok ápolása is nagyon fontos. Az idén ugyanis újjáéledt a kapcsolat az egyik testvértelepüléssel, Nagymácséddal, amelynek delegációja részt vett a Decsi Szüreti Mulatságon is. Az esemény során a két település újra megerősítette testvértelepülési szerződését, és a polgármester hangsúlyozta a határon átnyúló kapcsolatok fontosságát. Ezek a törekvések nemcsak kulturális és baráti szálakat erősítenek, hanem gazdasági és turisztikai előnyökkel is járnak mindkét település számára.

Decs közösségi élete nem csupán a fiatalabb generációkra összpontosít, hanem nagy hangsúlyt fektet az idősebbek megbecsülésére is. A közelmúltban rendezett ünnepségen egy népszerű énekes, László Attila kápráztatta el a decsi időseket, akik a helyi közösség egyik legfontosabb pillérei. Az esemény során a polgármester kiemelte az idősek tiszteletének fontosságát, hiszen ők azok, akik a település hagyományait és értékeit továbbadják a következő generációk számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában