Drágaság

2023.07.07. 07:30

Ezer forint alá nem megy a kajszi kilója idén

Az ember csak ámuldozik, amikor a piacon vagy a zöldségesnél kacérkodik a gyümölcsökkel. A cseresznye kilója 2500, a meggyé 1800, a sárgabackké 1200 és 1600 forint között van, hasonlóan az őszibarackéhoz.

Mauthner Ilona

Kajszibarack illusztráció

Forrás: MW

Ebből vajon hogyan lesz majd lekvár? – törik a fejüket a háziaszonyok. 

Mutasd az éléskamrádat, és megmondom, milyen háziasszony vagy – mondták a nagyanyáink. Aztán eltelt pár évtized, valahogyan kiment a divatból a házi lekvár vagy a szörp készítése. A családanyák egy része azt mondja, nincs ideje ezzel pepecselni. Minek bajlódjon vele, amikor a boltban is meg lehet vásárolni.

Valóban, de közben a jobb minőségű dzsemek, befőttek, lekvárok annyira drágák lettek, hogy szinte luxusnak számítanak, és az ember még azt sem tudja, milyen tartósítószereket tettek bele. 

A tapasztalt háziasszony mérlegel és úgy dönt, ha nem is nagy mennyiségben, de mégiscsak marad a lekvár- és kompótkészítésénél.

Elkezdődött a sárgabarack, vagy másnéven a kajszi szezonja. A tavalyi viszonylag jó év után úgy tűnik, idén ismét gyengébb kínálatra számíthatunk. Ez meg is látszik az árán. Tavaly ilyenkor egy kiló kajsziért 500 forintot kértek, idén azt mondták a termelők, még lekvárnak valót sem lehet majd ezer forint alatt vásárolni. Ennek ellenére még mindig jobban megéri a saját készítés, mint a bolti vásárlása.

A kajszival egy időben érik az őszibarack is. Érdemes kompótot készíteni belőlük. Íme egy egyszerű recept: a barackot meghámozzuk, félbevágjuk, és citromos vízbe tesszük, melyben egy kissé átfőzzük, majd hideg vízben lehűtjük.

A lehűtött barackot leszűrjük, és üvegbe rakjuk, ezután hideg cukorszörpöt öntünk rá, lekötözzük, majd nyolc–tíz percig gőzöljük. A cukorszörp elkészítésekor egy liter vízbe ötven dekagramm kristálycukrot teszünk.

Előfordul, hogy elsőre nem úgy sikerül a kompótunk, mint ahogy azt szeretnénk, esetleg puhább lesz az üvegben. Ennek az az oka, hogy tovább főztük, mint kellett volna. Érdemes kikísérletezni a megfelelő módszert, mert ha egyszer sikerül, akkor a boltiból többet nem veszünk. Ráadásul az otthon készített finomság nemcsak egészségesebb, de olcsóbb is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!