Labdarúgás

2024.07.03. 19:36

Vayer eddig remek Eb-jósnak bizonyult, érdemes odafigyelni a szavaira

Szicíliai nyaralása közepette is szakított időt arra, hogy értékelje lapunknak a futball Európa-bajnokság történéseit. Vayer Gábor azt reméli, hogy most már érvényesül a déli virtus.

Rónai Gábor

A török szurkolók pokoli hangulatot teremtenek az Európa-bajnokságon

Fotó: AFP

Vayer Gábor remek jósnak bizonyult. Az egykori paksi futballista – aki játékosként megfordult Portugáliában, Cipruson, Izraelben és Lengyelországban is – azt mondta, a törökök okozzák majd a németországi Európa-bajnokság nagy meglepetését, s így is lett. A félholdasok kedden este 2–1-re legyőzték az esélyesebb osztrákokat, és bejutottak a kontinenstorna legjobb nyolc csapata közé.

Vayer Gábor a spanyolokat vagy a portugálokat várja a döntőbe
Vayer Gábor a spanyolokat vagy a portugálokat várja a döntőbe
Fotó: Beküldött fotó

„Nem kellett túlzott zseninek lenni ahhoz, hogy valaki megjósolja a törökök remeklését – mondta Vayer Gábor, akit szicíliai nyaralása közepette értünk el telefonon. – Nekik szinte hazai a pálya, a stadionok tele vannak a drukkereikkel, érezhető, hogy ez feldobja őket, s mindent meg is akarnak tenni értünk. A török bajnokság évtizede ott van az európai topbajnokságok sarkában, nagyon komoly színvonalú meccseket játszanak, profi klubokat építettek profi háttérrel és olyan külföldieket tudnak megfizetni, aki tanítják a focit. Szóval engem nem lepett meg a remeklésük...” – tette hozzá.

A magyar válogatott szereplése kapcsán Vayer Gábor azt mondta, kemény csoportba került Marco Rossi együttese, amely kihozta ebből a tornából a maximumot, s emelt fővel jöhetett haza Németországból. Ugyanakkor a címvédő olaszok kiesése nagy csalódás neki, s nemcsak neki, hanem az olaszoknak is – amit Szicíliában is érzékelni lehet.

Vayer szerint nagy a csalódottság Olaszországban

„Csak legyintenek egyet, ha fociról van szó, nagyon csalódottak, semmire sem értékelik ezt az eredményt – folytatta Vayer Gábor. – Sokat beszélgetek helyiekkel, szeretek az emberekkel csevegni, s egyöntetű ez a vélemény. Ezzel a futballmúlttal, futballkultúrával elvárják, hogy legalább a negyeddöntőig eljusson az olasz válogatott, s ez nemcsak a mostani Eb-re, hanem a világbajnokságokra, vagy a klubfutball tornáira is igaz. Őket csak a győzelem érdekli, és az, hogy ki legyenek szolgálva. Ez a minimum, és ez a foci most mindenki szerint nagyon gyenge volt” – mondta. 

Az Európa-bajnokság összességében azt hozta Vayer Gábornak, amire számított. Azok a csapatok, amelyek a selejtezősorozatban is remekeltek, ott vannak a legjobb nyolc között, s megmutatták, hogy számolni kell velük. A végső esélyeket illetően is van tippje...

„Remélem, hogy a mai erődemonstrációra épülő futballal szemben a déli temperamentum érvényesül majd – jósolt ismét Vayer Gábor. – Elsősorban a spanyolokat várom a döntőbe, akik ugyan fiatal csapattal érkeztek, súlyra és fizikálisan nem a legkomolyabbak, de ők képviselik azt, ami a futball sava-borsa, ők játsszák azt a focit, amiért egy szurkoló jegyet vesz és kimegy a stadionba. Sokat remélek a portugáloktól is, akik szintén szép dolgokat produkálnak. Kell a taktika, kell a férfias küzdelem, de mi szurkolók elsősorban ezt a futballt díjazzuk, márpedig ezen az Eb-n leginkább ez a két csapat játszotta eddig a szép focit” – fejezte be Vayer Gábor.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!