Sláger

2024.07.03. 21:26

A lecsó a nyár igazi íze

Ki ne ismerné a lecsót, a magyar konyha egyik jellegzetes nyári ételét? Ahogy szokták mondani ahány ház, annyi féle lecsó. Cikkünkben összeszedtünk néhány érdekességet sokak kedvenc ételéről és természetesen receptet is hoztunk.

Farkas Eszter

A lecsóból érdemes télire is eltenni

Forrás: MW

A lecsó minden változatában ott rejlik az a különleges íz, amely emlékeztet a napfényes nyári napokra. Az étel alapvető összetevői az érett paradicsom, a roppanós paprika és az ízes hagyma, amelyek harmóniája adja a lecsó varázsát. A lecsó valószínűleg a vidéki gazdák egyszerű, de tápláló ételéből alakult folyamatosan, amelyet az idényzöldségek bősége inspirált. Az idők folyamán a lecsó a magyar konyha ikonikus fogásává vált, amelyet az évszázadok során számtalan változatban készítettek el.

A hagyományos lecsó

A lecsó alapvető hozzávalói közé tartozik a hagyma, a paprika és a paradicsom. Az alaprecept szerint a hagymát apróra vágják, és egy kis zsíron vagy olajon megdinsztelik, amihez pirospaprikát tesznek. Ezután hozzáadják a felkarikázott paprikát, és lassan párolják, míg meg nem puhul. A paradicsomot szintén felaprítják, majd hozzáadják a paprikás-hagymás alaphoz, és együtt főzik, amíg az ízek összeérnek.

Variációk

Az alaprecept mellett számos variációja létezik a lecsónak, amelyek regionális és családi hagyományok alapján alakul. Egyesek kolbásszal, szalonnával, sonkával vagy virslivel gazdagítják az ételt, míg mások tojással vagy rizzsel egészítik ki. Vannak, akik csípős paprikát is használnak, hogy pikánsabbá tegyék a fogást, míg mások gombával vagy cukkinivel variálják.

A lecsót gyakran friss kenyérrel tálalják, amely tökéletesen illik a szaftos, ízletes ételhez. Emellett köretként is szolgálhat, például sült húsok vagy halak mellé. Egy pohár hideg fehérbor vagy fröccs remekül kiegészíti az étel ízeit.

Egészségügyi előnyök és recept

A lecsó nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Az alapanyagok – különösen a paprika és a paradicsom – gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és rostokban, amelyek hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz. A lecsó alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató fogás, amely ideális választás a meleg nyári napokra.

Nagyjából annyira nehéz eltenni a lecsóalapot télre, mint szezonjában elkészíteni. Ha még nem próbálkozott vele, akkor a következő recept segít, hogy olyan isteni legyen a végeredmény, mint a nagymamáinké. Megéri kipróbálni, hiszen nincs is jobb annál, mikor a téli hidegben a tányérunkra varázsolhatjuk a forró nyári napok ízeit.

Hozzávalók: 

  • 1,5 kg paprika
  • 1/2 kg paradicsom
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 20 dkg zsír

A lecsó télire elkészítéséhez a paprikát felkockázzuk, a vöröshagymát felszeleteljük. A paradicsom csumáját kivágjuk és alulról bevágjuk a bőrét, majd forrásban lévő vízbe tesszük fél percre, és lehűtjük, meghámozzuk, felkockázzuk. A befőttes üvegeket egy lábasba tesszük, és vizet öntünk köré, majd lassan forralni kezdjük.
A zsír felén hagymát dinsztelünk, megsózzuk, majd paprikát dinsztelünk, ismét sózzuk és a paradicsommal is főzzük 6-8 percet, majd ismét megsózzuk. A lecsót lábosban lévő forró üvegekbe töltjük, majd a maradék zsírt megmelegítjük és a tetejére csorgatjuk. Ekkor egyesével kivesszük, rátesszük a celofánt és a kupakját jó szorosan, majd fejjel lefelé fordítjuk, és pokróc alá téve hagyjuk kihűlni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában