Utolsó permet

2024.07.22. 07:00

A fürtök színesedése megkezdődött a szőlőben

A lisztharmat és a peronoszpóra tünetei visszaszorultak a szőlőültetvényekben. Az extrém melegben és UV sugárzásban a betegségek most leálltak. A tőkék egy része a vízhiánnyal küzd, sok a tőkeelhalásos tünet. A fürtök színesedése általános a kék fajtáknál.

Mauthner Ilona

Több fajta szőlő esetében némi kényszerérés is megfigyelhető a meleg hatására. Az utóbbi néhány napban már kritikussá vált a helyzet a szőlő számára is, a tőkék egy részén az alsó levelek száradása figyelhető meg a vízhiány következtében. A fürtök színesedése megkezdődött.

Fürtök színesedése megkezdődött a megye két borvidékén, az utolsó permetezésekre készülnek a gazdák
Fürtök színesedése megkezdődött a megye két borvidékén, az utolsó permetezésekre készülnek a gazdák
Fotó: MW / Forrás: MW

A fürtök színesedése megkezdődött a borvidéken

 A sorok közötti fű kiszáradt, már a gyomok sem igen bírják a hőséget, csak egy-két ellenálló faj marad talpon. Az utóbbi napokban a napi maximum hőmérséklet elérte a 38 Celsius fokot. A perzselő melegben a lisztharmat és a peronoszpóra is most visszahúzódott. A lombozaton és a fürtökön sem jelentek meg tünetek ebben a nagy melegben. A régi fertőzések nyomai viszont jelentős számban láthatók a szőlőn.

Lehet lazítani a permetezéseken

A kékfrankoson már sok a zsendülő, színesedő bogyó. A kék csemegeszőlőkön (például a Cardinalon) már az egész fürt beszínesedett. A fehér csemegeszőlők közül több már megérett.

Az elkövetkező időszakban lehet lazítani a védelmen. Ilyen körülmények között, egyelőre a lisztharmat és a peronoszpóra sem fog támadni. Kontakt készítmények használata javasolt, hosszabb permetezési fordulókkal.

Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Leginkább a kén, a réz és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg időjárás fokozza a tünetek erősségét.

Sok a rovarkártevő a szőlőben

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. A tünetes tőkék mielőbbi eltávolítása indokolt. 

Sok a rovarkártevő a szőlőben. Az enyhe telek, a kedvező tavaszi és nyári életfeltételek miatt sok rovarkártétellel találkozhatunk az ültetvényekben. A molyok, a kabócák, a filoxéra levéllakó alakja, lombfogyasztó rovarok egész serege károsítja a szőlőt. A rovarok a növényi vírusok aktív terjesztői, ezért az ellenük való védekezéssel nem csak a rovarok kártételét mérsékeljük, de a betegségek kialakulását is megelőzzük.

Terjed az amerikai szőlőkabóca a borvidéken is

Az amerikai szőlőkabóca lárváinak károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca. A lárvák jelenleg többségében L4-L5-ös fokozatúak. A lárvák fejlődése intenzív, azok fertőzőképessége miatt a védekezések elvégzése időszerű és indokolt. A terjedés megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők.

A rendszer itt megtalálható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!