Teol.hu videó

2024.07.20. 07:00

Korai szüret: augusztus első felében elkezdődik (videó)

Már augusztus első felében elkezdődhet idén a szőlő szüretelése. Ilyen korai szüret utoljára hat évvel ezelőtt volt. A szakemberek szerint a mennyiséggel nem lesz gond, de a minőségen sokat ronthat a forróság és az aszály is.

Mauthner Ilona

Már tavasszal azt mondták a gazdák, hogy 2-3 héttel előrébb van a természet és úgy tűnik ezt az előnyét végig megtartotta. Korai szüret lesz idén, a szőlősgazdák úgy számolnak, hogy augusztus első hetében már el kezdik szedni a szőlőt. 

szőlő, szüret, bor
Korai szüret lesz az idén, Urbán Péter, a szekszárdi Bodri Pincészet főborásza ellenőrzi a fürtök érettségét (Fotó: Mártonfai Dénes)

Már készülnek a gazdák a korai szüretre

Ilyen korai szüret 2018-ban volt utoljára, bár az gyakrabban előfordult, hogy augusztus 20-a után elkezdték szedni a korai fajtákat a szőlőtermelők.

Urbán Péter, a Bodri Pincészet főborásza elmondta, úgy tervezik, hogy a korai fajtákat, így az Irsai Olivért már augusztus 5-e és 10-e között leszedik, az oportót pedig 20-a környékén. Bár a szőlő érése a nagy melegben leáll, de a hőség és az UV sugárzás megviseli a fürtöket. Még szerencse, hogy a tavaszi hónapokban és júniusban volt csapadék a területükön, így az aszály nyomait kevésbé érzik, de a napégést már tapasztalták.

Jelenleg készülnek a szüretre, palackozzák a prémium minőségű boraikat és a vörös fajtákat, hiszen a szüret alatt erre a feladatra nem lesz idejük. Cserélik a hordókat, előveszik a szüreteléshez szükséges gépeiket, azokat átnézik, beüzemelik, ha kezdődik a szüret, ne legyen fennakadás az értékesítésben.

A szüret optimális időpontjának megválasztása nagyon fontos

Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borlovagrend Nagymestere is nagyon korai szüretre számít az idén. Mint mondta, nem teljesen optimális a helyzet a borászok szempontjából. Véleménye szerint a nagy hőség miatt a savak kiégnek a fürtökből, így erre nagyon kell figyelni, szüretkor. Nagyon fontos jól megválasztani a szüret optimális időpontját. Magas alkoholtartalmú, alacsony savtartalmú borok is készülhetnek, ha nem felkészült a termelő. A mennyiséggel nem lesz gond, bár a lisztharmat és az alacsony létartalmú fürtök okozhatnak meglepetést. 

Idén nagyon oda kell figyelniük a szüretre - a szőlő savtartalmára, cukorfokára - a borászoknak.

A fehér és a könnyedebb borokat vásárolták idén

Ami pedig a tavalyi borokat illeti, inkább a fehéreket keresték idén a vásárlók, vörösekből van felesleg a hordókban tartályokban, mondta több, általunk megkérdezett borász. Inkább a könnyedebb borok – rozék, fehér illatosak – fogytak. Több borász is panaszkodott arra, hogy a vendéglőkbe visszaesett a forgalmuk. Régebben a baráti társaságok beültek a vendéglőkbe, kocsmákba egy-egy pohár bor mellett beszélgetni. Mára inkább az a jellemző, hogy megveszik a szaküzletben a bort és otthon isszák meg.

A szőlő felvásárlási ára nem sokat emelkedik

Aki csak szőlőt termel, nincs feldolgozója és azt szeretné értékesíteni, idén nem lesz könnyű helyzetben. A növényvédő szerek ára sokat emelkedett, idén eddig is sokat kellett költeni a permetezésekre, és még nincs is vége a szezonnak, ennek ellenére növekvő szőlő felvásárlási árakra nem igen lehet számítani. Egyrészt van még borból felesleg is a hordókban, vagyis a bor értékesítése lehetne jobb, másrészt inkább csak egy-egy adott fajtát, főleg fehéreket keresnek a felvásárlók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!