Teol.hu videó

2024.09.06. 17:30

Tolna Vármegyei Jogásznap: egy igazságosabb világért fáradoznak (videóval)

A Tolna Vármegyei Jogásznapon idén a jogásztársadalom és a rendvédelem kiemelkedő szereplői osztották meg gondolataikat, tapasztalataikat. Tuzson Bence igazságügyi miniszter a jogászokkal való párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, míg Dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány a kiberbűnözés elleni küzdelem és a gyermekvédelem terén elért eredményekről beszélt.

Bencze Péter

A szekszárdi vármegyeháza adott otthont idén a Tolna Vármegyei Jogásznapnak, amelyen a jogászi és rendvédelmi szakma képviselői találkoztak, hogy megosszák egymással gondolataikat a szakma jelenlegi állapotáról és jövőbeli kihívásairól. 

A jogásznap felszólalói: Dr. Horváth Kálmám Tolna vármegyei főispánja; Tuzson Bence, igazságügyi miniszter; Dr. Szabó Tamás, főszervező, a Magyar Jogász Egylet Tolna Vármegyei elnöke; Dr. Törőcsikné prof. dr. habil. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem intézetvezetője; valamint Dr. Havasi Dezső, a Magyar Jogász Egylet elnöke.
A jogásznap felszólalói: Dr. Horváth Kálmán Tolna vármegye főispánja, Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Dr. Szabó Tamás főszervező, a Magyar Jogász Egylet Tolna Vármegyei elnöke, Dr. Törőcsikné prof. dr. habil. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem intézetvezetője, valamint Dr. Havasi Dezső, a Magyar Jogász Egylet alelnöke, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke
Fotó: Mártonfai Dénes

A jogalkotást is segítette a szakmai nap

A rendezvény egyik kiemelkedő momentuma Tuzson Bence igazságügyi miniszter beszéde volt, aki hangsúlyozta, hogy a jogalkotás sikeressége érdekében elengedhetetlen a szakmai párbeszéd.

Nagyon fontos az, hogy egy igazságügyi miniszter mindenhova elmenjen, ahol a jogászok vannak, és meghallgassa a véleményüket

– mondta a miniszter. Hozzátette, hogy az ügyvédek közvetlen kapcsolatban állnak az emberek problémáival, így a velük való konzultáció révén a kormányzati döntéshozatal is közelebb kerülhet a valósághoz. A tárcavezető arra is kitért, hogy a jogászság történelmi gyökerei erősen kötődnek Tolna vármegyéhez, hiszen itt született meg az első jelentős magyar törvénykönyv, a Tripartitum.

Dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány beszédében a rendőrség jelenlegi feladataira és kihívásaira hívta fel a figyelmet, különös tekintettel a kiberbűncselekményekre és a gyermekek elleni szexuális abúzusok felderítésére. Kiemelte: 

„Munka, sok fáradtság és komoly erőfeszítés áll azon eredmények mögött, amikkel a magyar rendőrség az ország lakossága elé állhat.”

 Hangsúlyozta, hogy a bűnmegelőzés nem csak a hatóságokon múlik, hanem a lakosság biztonságtudatosságán is, hiszen „egy pici odafigyeléssel, egy pici gyanúval sok bűncselekmény megelőzhető lenne.”

A jogásznap a közös gondolkodásról is szólt

Dr. Havasi Dezső, a Magyar Jogász Egylet alelnöke, egyben a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke – aki kaposszekcsői származású – arról beszélt, hogy a szekszárdihoz hasonló szakmai napok kiváló lehetőséget teremtenek ahhoz, hogy a hivatásrendek képviselői együtt gondolkodhatnak, közösen kereshetnek jó megoldásokat a különböző kihívásokra. 

Az esemény szervezője, Dr. Szabó Tamás, a Magyar Jogász Egylet Tolna Vármegyei Szervezetének elnöke méltatta a jogásztársadalom összetartását és a szakmai egység fontosságát. „Ez a jogászság összetartozásának ünnepe” – fogalmazott Dr. Szabó Tamás, aki külön kiemelte, hogy ez az alkalom nemcsak a jogi hivatásrendek közös ünnepe, hanem történelmi jelentőségű is, hiszen az igazságügyi miniszter először látogatott el ilyen rendezvényre Szekszárdon.

Dr. Kovács Ildikó, társszervező, a Magyar Bírói Egyesület Tolna Vármegyei Szervezetének elnöke azt mondta, a mostani idén már a második közös rendezvényük a Magyar Jogász Egylet Tolna Vármegyei Szervezetével és decembeben sor kerül majd még egyre, amibe a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi kara is bekapcsolódik.

A szakmai nap zárásaként Dr. Horváth Kálmán, Tolna vármegye főispánja házigazdaként köszönte meg a felszólalók és a jelenlevők részvételét majd közös ebéd zárta a programot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában