Felmérés

2024.09.16. 11:30

Pakson kétszázezer forint az albérlet

Kutatás készült a rövidtávú lakáskiadás lehetőségeiről a közvetlen lakókörnyezetünkben. Tolna vármegyében, Pakson a rövidtávú lakásbérbeadásnak nincs nagy kultúrája, a városban kis ideig tartózkodóknak inkább a paksi panziókat, hoteleket ajánlják. Az atomvárosban átlagosan kétszázezer forintba kerül havonta az albérlet, rezsivel együtt.

Brunner Mónika

Pakson kétszázezer forint az albérlet rezsiköltségekkel együtt, amely összegért nappali-hálószobás lakásokban lakhatunk  (Fotó: Shutterstock)

Az Opinio Institute kutatási eredményei szerint a tizenhat-ötvenkilenc éves magyar lakosság közel negyedének, huszonkét százalékának van konkrét tudomása rövidtávú lakáskiadásról a közvetlen lakókörnyezetében. A válaszadók nyolc százalékának van már közvetlen tapasztalata rövidtávú lakáskiadásban, valamint további tizenhárom százalék tervez ilyen kiadási formát a jövőben. A kutatás szerint Pakson nem jellemző a rövidtávú lakáskiadás. 

Playing,Games,With,My,Family,család
Pakson kétszáz ezer forint az albérlet
Pakson kétszázezer forint az albérlet rezsiköltségekkel együtt, amely összegért nappali-hálószobás lakásokban lakhatunk 
Forrás: Shutterstock

Pakson inkább panziót javasolnak

Görög Zoltán ingatlanszakértő lapunknak hangsúlyozta, hogy Pakson az ország legnagyobb beruházása van indulóban, amely miatt elég nagy az igény a paksi lakásokra. Általánosan kijelenthető, hogy több az albérletet kereső, mint a kiadó lakás. Egy-egy újabb meghirdetett albérletre azonnal egyszerre többen jelentkeznek. Pakson a rövidtávú lakásbérbeadásnak nincs nagy kultúrája, akik néhány napos, hetes tartózkodásra érkeznek a városba, számukra az ingatlanirodák inkább a paksi panziókat, hoteleket ajánlják. 

Kétszázezer forint az albérlet 

Pakson ugyan sokan keresik a kisebb lakásokat, ám azokból kevés kiadó. Inkább az ötven négyzetméteres, nappali-hálószoba típusú lakásokat kínálják bérbeadásra a tulajdonosaik. A lakások általánosan bútorozottak, mindennel felszereltek, és hozzávetőlegesen százhatvanezer forint havi bérleti díjért plusz harmincöt-negyvenezer forintnyi rezsiárért kínálják a bérlőknek, akik átlagosan így kétszázezer forint körüli összeget fizetnek az albérleteikért havonta. 

Szigorú szabályozás 

Az Opinio Institute felmérése szerint a rövidtávú lakáskiadás kívánatos szabályozását illetően megengedőnek mondható a társadalom. Míg harminchat százalék szerint egyáltalán nincs szükség szabályozásra, csak hét százalék preferálná az általános betiltását a gyakorlatnak. A kistelepüléseken magasabb az országos átlagnál a tiltást szorgalmazók aránya, ez tíz százalék. A szabályozás kérdésében a férfiak szigorúbbak, minta a nők: a férfiak harmincnégy százaléka szeretne legalább szigorú szabályozást a nők huszonnégy százalékával szemben. 

A fentiekkel összhangban viszonylag kevesen látják a külföldi turisták és a helyiek együttélését a rövidtávú lakáskiadás kapcsán eléggé (hét százalék), vagy nagyon (hat százalék) súlyos problémának. Ez az arány csak a nyolc osztályt végzettek (tizenkilenc százalék) és a fővárosiak (húsz százalék) körében magasabb az országos átlagnál. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában