Teol.hu videó

2024.09.12. 11:30

Életműdíjat kapott dr. Sólyom Bódog (videóval)

Ünnepeltek kedden este Szekszárdon a rotaryánusok. A szokásos heti klubülésükön a hazai rotary társadalom, az 1911. district legmagasabb kitüntetését vehette át dr. Sólyom Bódog, aki bő negyedszázada aktív tagja a szekszárdi klubnak, öt éven át volt dél-dunántúli alkormányzó, s közben 2013-14-ben magyarországi kormányzó.

Szepesi László

A szokottnál ünnepélyesebb klubülést, amelyen ott voltak Bács-Kiskunból, Baranyából és Somogyból is a testvér klubok képviselői, Sas Erzsébet köszöntője után a soros elnök, Tóth József nyitotta meg. Itt volt Kovácsné Gila Erzsébet, a rotary 2023-24 évi magyarországi kormányzója, aki méltatta a kitüntetett több évtizedes munkáját, kiemelve, hogy ő volt az, aki legtöbbet tett azért, hogy a hazai rotary mozgalom mind több tagot vonzzon soraiba. Ezt követően a kormányzótanács nevében átadta dr. Sólyom Bódognak az Életműdíjat, amelyet Magyarországon előtte még csak egyetlen rotary tag kapott meg.

Kovácsné Gila Erzsébet adta át a díjat dr. Sólyom Bódognak. Fotó: Mártonfai Dénes

Sokat tett az önállóságért 

Részt vett az ünnepen Kovács Imre, aki 2007/2008-ban az önállóvá vált magyar rotary mozgalom első kormányzója volt. Korábban ugyanis, mikor még nem volt meg az önállósághoz szükséges taglétszám, a magyar rotaryánusok az osztrák discrict részeként dolgoztak.

Beszélt arról, hogy később, amikor újra veszélyben volt az önállóság, felkérték Sólyom Bódogot, hogy álljon a hazai mozgalom élére, és kormányzása idején több taggal gyarapodtak, min az előző hét esztendőben. Hozzátette, ennek is köszönhető, hogy most nem fenyeget a veszély, hogy a magyar rotaryt beolvasztják a román vagy az ukrán districbe. A méltatás során átadott egy kis könyvet a kitüntetettnek, amelyben a kormányzótanács tagjai valamennyien feljegyezték azt az időszakot, s őt idéző emlékeiket, gondolataikat.

Sólyom Bódog elmondta, örül, hogy segíthetett megőrizni az önállóságot, akkor, amikor a románok nagyon igyekeztek elérni, hogy hozzájuk kerüljenek a magyar rotary klubok.

A bajai rotaryánusok nevében köszöntötte az ünnepeltet Balog Gábor, aki 2001-ben alapítója volt az ottani klubnak. A kaposváriak képviseletében Somogyvári Erika és Morapitiye Wimal gratulált, a kozármislenyi klub nevében Bauer István tette ezt.

Kosztyi János, a Szekszárdi Rotary Club egyik alapító tagja mintegy rövid időutazásra vitte az ünneplőket, felidézve a kezdeteket, mikor a vármegyeháza borozójában találkozva tervezték jövőjüket. Beszélt a közös munkáról, mikor Sólyom Bódog ötletére többek között rendbe tették a három keresztet a Bartinán, a Bakta oldalában pedig befoglalták a forrást.

Segíteni csak örömmel szabad

Tóth József, a szekszárdi klub jelenlegi soros elnöke a tervekről beszélt, s ugyanezt tette Tari Annamária mostani kormányzó is. Ő, utalva az Életműdíjjal kitüntetett elődjének munkájára, elmondta, ma is kellenek új tagok. Beszélt arról, olyan projekteket kell megvalósítani, amelyek sokakat érintenek. Az egyik, ami az egészségmegőrzés része, a sztrók program. Ennek során adományaikkal a sztrók központokat segítik, de lesz kampány, amellyel a hirtelen fellépő betegség felismerésére és a gyors segítségkérés fontosságára hívják fel a figyelmet. Ebben feladatok várnak a rotary klubokra. Elmondta, emellett terveznek környezetvédelmi, természetvédelmi és egyéb programokat is, valamennyi közös célja, hogy minél több embert érjenek el, mozgósítsanak valamennyiünk érdekében.

Befejezésként arról beszélt, hogy, kibővíti a rotaryban az emberek közötti kapcsolatok próbájaként majd száz éve megfogalmazott négy kérdést egy ötödikkel, azzal, hogy amit csinálunk, azt örömmel tesszük-e. Mert igaziból úgy lehet csak segíteni másoknak, ha azt örömmel tesszük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában