Szüret után kénes lemosó permetezés javasolt

2024.08.31. 07:00

Idén a lisztharmat okozta a legtöbb gondot a szőlőben

Bár javában folyik a szüret a vármegye két borvidékén, azért nem árt figyelni a növény levélzetére, annak fertőzöttségére sem, mert ezek a kezeletlen betegségek jövőre okoznak majd bajt. Idén a lisztharmat okozta a legtöbb gondot a szőlőben.

Mauthner Ilona

A szőlő lisztharmat levél fertőzöttsége közepes szintű, a szaporítóképletek képződése lassú, de folyamatos. Erre a folyamatra oda kell figyelni, mert a hosszú őszön még 2-3 hónapig (lombhullásig) eltart a gomba szaporítóanyagának képződése, ami a jövő évi fertőzés kiinduló alapja. Idén a lisztharmat okozta a legtöbb gondot, ez kétségtelen. Szüret után kénes lemosó permetezés javasolt.

Idén a lisztharmat okozott több gondot a szőlő növényvédelmében
Idén a lisztharmat okozott több gondot a szőlő növényvédelmében
Fotó: Laufer László / Forrás: Új Dunántúli Napló

Idén a lisztharmat okozta a legtöbb gondot

A peronoszpóra továbbra sem észlelhető új tünetekkel a tőkéken. A betegségnek ez az időjárás kedvezőtlen, csapadék és huzamosabb levélnedvesség borítottság hiányában nem csíráznak a spórák.

A páratartalom átlaga 45-64 százalék között változott az elmúlt héten. Az átlagos hőmérséklet 24-25 fok között alakult. A hajnalok most 21 Celsius fokig hűlnek, ami nem túl kedvező, nappal 35 fok fölé melegszik a levegő.

Az amerikai szőlőkabóca egyedszáma csökkent, hetente 9-et fogott egy-egy csapda. A védekezés indokolt az élelmezés-egészségügyi várakozási idők figyelembe vétele mellett – mondta dr. Gabi Géza, szekszárdi agrárszakmérnök.

Csapadék egy alkalommal érkezett a szekszárdi borvidékre, nagyon heterogén eloszlásban. Szekszárdon 2 és 24 milliméter közötti mennyiséget mértek a város különböző pontjain. A tőkéken az alsó levelek száradása folyamatos. A vízhiányt így igyekszik kompenzálni a szőlő. A légköri aszály viszont a leveleket nem engedi asszimilálni, a rajtuk lévő gázcserenyílások az alacsony páratartalom miatt zárva vannak, ami nem engedi a gyökerek által felvett nedvesség megfelelő felfelé áramlását. Sok helyen megfigyelhető a fürtök fokozatos fonnyadása is, ami a sekélyebben gyökerező tőkéken a vízhiány következménye.

A kékszőlők jobban viselik a hőséget

A csapadékhiány miatt egy relatív cukortartalom növekedés is van, és a túlzottan magas cukor bizonyos bortípusok esetében ma már kedvezőtlen, mert nem akarunk nagyon magas alkoholfokú borokat. A kékszőlők jobban viselik a szárazságot, és a minőségére pozitívabb hatása van, mint a fehér szőlőknek, mondta a szakember. A fehér szőlők esetében egyértelmű, hogy a szárazság, a túlzott napsugárzás nincs rájuk kedvező hatással. De persze itt is sok múlik a fajtán. Például a cabernet sauvignon hosszú tenyészidejű, nagy hőigényű fajta, nem nagyon károsítja a nagy meleg, mert melegkedvelő. De vannak olyan fajták, amelyek egy kicsit hűvösebb éghajlatot szeretnek, mint például a pinot noir, ott természetesen lehet napégés, UV károsodás, de mindenféleképpen a túlzott meleggel járó viszonylagos vízhiány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!