Fontos információ

2024.09.08. 18:22

A résznyugdíj kinek jár, mikortól lehet kérni?

Több olvasónk is kérdezte, ők mire számíthatnak nyugdíj ügyben, ugyanis csak 20–22 év szolgálati idővel rendelkeznek, és sajnos már abban a korban vannak, amikor esélyük nem lesz arra, hogy 40 év szolgálati időt szerezzenek. Arról van tudomásunk, hogy létezik a résznyugdíj. Kérdésük, hogy ehhez, mikortól kell nyugdíjaztatni magát az érintettnek?

Mauthner Ilona

A kérdésre a választ az Adózóna segítségével adtuk meg, ahol Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt. Résznyugdíj megszerzésére a 15 és 19 év közötti szolgálati idő és a nyugdíjkorhatár betöltése jogosít.

Résznyugdíj folyósítását az érintettnek kell kérni, nem jár automatikusan
Résznyugdíj folyósítását az érintettnek kell kérni, nem jár automatikusan
Forrás: Fotó: MW-archívum

Résznyugdíj: az ügyfélnek kell kezdeményeznie

A jelenleg hatályos társadalombiztosítási szabályok meghatározzák, hogy saját jogú öregségi nyugdíj megállapítására kizárólag azok a személyek esetében nyílik lehetőség, akik betöltötték a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárukat, továbbá kizárólag nők esetében nyugdíjkorhatárra tekintett nélkül, amennyiben rendelkeznek 40 évi jogosultsági idővel, ez az úgynevezett nők kedvezményes öregségi nyugdíja.

A jelenleg hatályos jogi szabályozás szerint a társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

A fentiek alapján tehát az idei évben érvényes nyugdíjkorhatár betöltés alapján, a születési évüknek megfelelően öregségi nyugdíjra kizárólag az 1959. előtt született személyek, valamint az 1959. évben született személyek legkorábban a 65. életévük betöltésétől szerezhetnek jogosultságot.

Amikor az öregségi résznyugdíj jár

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI törvény rendelkezései szerint öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik. Ennek alapján egy 1959. június 9-én született személy részére öregségi nyugdíjat legkorábban idén június 9-étől – a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése napja – lehet majd megállapítani, amennyiben ebben az időpontban 20 év szolgálati idővel rendelkezik.

Amennyiben a fent említett születési dátumú személy nem rendelkezik 20 év szolgálati idővel, de rendelkezik legalább 15 év szolgálati idővel, úgy részére öregségi résznyugdíjat lehet majd megállapítani.

A kérdésben említett személyek tehát, mivel állításuk szerint 20 évnél több nyugdíjra jogosító szolgálati idővel rendelkeznek, öregségi teljes nyugdíjra válnak majd jogosulttá 65. életévük betöltése napjától. Résznyugdíjra 15 és 19 év közötti megszerzett szolgálati idő és a nyugdíjkorhatár betöltése jogosít.

Automatikusan nem jár, az ügyfélnek kell kezdeményezni

A nyugellátás megállapítására nem hivatalból kerül sor, az arra irányuló eljárást az ügyfélnek kell kezdeményeznie. A kérelmet írásban, kizárólag az erre a célra rendszeresített nyomtatvány (igénybejelentő-lap) kitöltésével, illetve elektronikus úton is előterjesztheti. Az igényt legkorábban a nyugdíjkorhatár betöltésének napját megelőző héten célszerű benyújtani.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!