Aszály, kényszerérés, cukorfok

2024.09.07. 08:00

Nemcsak a szőlő, a szüretelők is szenvedtek a forróságtól

Folyik a szüret a borvidéken, az elmúlt héten sem változott az aszályos időjárás. Mindenhol a kényszerérés a jellemző. Szedik most már a kékfrankost is. A cukorfokok magasak, a savak alacsonyak, a termés mennyisége kevesebb a megszokottnál. A forró napok száma júliusban, augusztusban 27 volt.

Mauthner Ilona

Sokan minden nehézség ellenére jó évjáratban bizakodnak. A július és az augusztus nagyon lehangoló statisztikát mutatott az időjárás tekintetében. Forró napok jellemezték a szüret első felét.

Forró napok szüret alatt, van ahol ez nem látszik a szőlőn, de sok helyen kényszerérett a termés
Forró napok szüret alatt, van ahol ez nem látszik a szőlőn, de sok helyen kényszerérett a termés
Fotó: Illusztráció / Forrás:  Shutterstock

Forró napok a szüret alatt, ez megviselte a szüretelőket is

Ez volt minden idők legmelegebb és legszárazabb júliusa és augusztusa. Sajnos szeptember elején is folytatódik a vízhiányos, meleg időjárás. Az elmúlt napokban 35-37 Celsius fokos nappali melegeket mértünk - mondta dr. Gabi Géza, szekszárdi agrárszakmérnök.

Júliusban a napi átlaghőmérséklet 26,4 fok volt, 8 milliméter eső esett, a hőségnapok száma 26 volt, ebből a forró napok (35 fok feletti hőmérséklettel) 12. Augusztusban az átlaghőmérséklet 26,7 fok volt, 13 milliméter esővel, 29 hőségnappal ebből 15 volt forró nap is.

A szőlő lisztharmat levél fertőzöttsége továbbra is közepes szintű, a kazmotéciumok (ivaros szaporítóképletek) képződése lassú, de folyamatos! Erre a folyamatra oda kell figyelni, mert a hosszú őszön még 2-3 hónapig (lombhullásig) eltart a gomba szaporítóanyagának képződése, ami a jövő évi fertőzés kiinduló alapja. Szüret után kénes lemosó permetezés javasolt.

Az amerikai szőlőkabóca egyedszáma csökkent, a csapdafogások alapján 4 darab imágót fogott a csapda. A védekezés indokolt az élelmezés-egészségügyi várakozási idők figyelembe vétele mellett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!