Több pénzt a bérmunkásnak!

Mauthner Ilona

Egy kívülálló könnyen ítélkezik. Ezért számoljunk együtt: itthon egy kiló jó minőségű borszőlőért 180 - 200 forintot fizet a felvásárló. Vagyis száz mázsa szőlőért a gazda kap - 2 millió forintot. Ezt a mennyiséget tizennyolc ember szedi le egy nap alatt. Az ő költségük 180 ezer forint körül van, plusz az adóhivatalba befizetett összeg, ami utánuk jár. Jó esetben marad 1,1 millió forint.

Mindenkinek az lenne a jó, ha megfizetnék a munkáját,
Mindenkinek az lenne a jó, ha megfelelően megfizetnék a munkáját. (illusztráció)
Fotó: MW (archív)

Mire mindent kifizet a gazda, alig marad pénze

Szépen hangzik ez az összeg is, csakhogy ezt a szőlőt egy évben tizenegyszer kellett permetezni, tavasszal meg kellett metszeni, műtrágyázni, év közben zöldmunkázni, tárcsázni, gyomirtani és nem számoltuk a traktorba öntött gázolajat, hogy menjen az a jármű, illetve a gazda és a családja saját munkáját. Mindent összevetve, jó ha marad a végén pár tízezer forint. 

Kívánságok listája

Hogy az osztrák gazda hogyan csinálja? Nem tudom, de biztosan nem 180 forintot kap egy kiló szőlőért. Egy olyan országban, ahol „mi ebben a biznisz” szemlélet nagyon is fontos kérdés, nem hiszem, hogy nem kalkulálnának.

Mindenkinek az lenne a jó a mi országunkban is, ha megfizetnék a munkáját, akkor ugyanis többet tudna költeni, amitől viszont a többi vállalkozás lendülhetne fel.

És ha már a kívánságoknál tartunk, akkor a magasabb munkabérek mellé nyugodt, félelem és uszítás nélküli közéletet is szeretnék. A kettő együtt lenne az igazi.