Áradás

2024.09.14. 15:14

Jön a Duna: ekkor rendelhetik el Paksnál az árvízvédelmi készültséget

Dél-Németország és Ausztria felől hatalmas árhullám éri el a Duna magyarországi szakaszát néhány napon belül. Egyelőre sok a bizonytalanság, az viszont egyre biztosabbnak látszik, hogy a fővárosban a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kell elrendelni jövő héten. Pakson is szükség lehet a védekezésre a mostani előrejelzések alapján.

Bencze Péter

A Duna Bécsi-medencénél található vízgyűjtőterületén a következő hat napban naponta mintegy 71,6 miliméter csapadékátlagra számítanak a szakemberek, ami itthon is jócskán érezteti majd a hatását. Emiatt a vízügy már javában készül a szükséges árvízvédelmi beavatkozásokra, így péntek reggel 8 órakor megkezdte működését az Országos Műszaki Irányító Törzs, hogy koordinálja a munkálatokat, a szakemberek, a munkaerő és az eszközök átcsoportosítását.

Tolna vármegyében jövő héttől folyamatosan emelkedik majd a Duna vízszintje.
Tolna vármegyében jövő héttől folyamatosan emelkedik majd a Duna vízszintje.
Fotó: MW Archívum/illusztráció

Budapesten a legmagasabb szintű védekezésre lehet szükség

A szakhatóság közlése szerint egyelőre sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a lehulló csapadék pontosan mely vízgyűjtőterületekre, milyen halmazállapotban és pontosan milyen időbeni eloszlással érkezik majd, az viszont valószínűsíthető, hogy Nagybajcsnál jövő héten akár harmadfokú készültség elrendelése is indokolt lehet. 

Budapesten jövő hét csütörtökre a vízmélység elérheti a 800 centimétert így ott is harmadfokú árvízvédelmi intézkedés elrendelésére kerülhet sor. 

Paksot sem kíméli az áradás

Eddig úgy tűnik, Tolna vármegyét ennyire intenzíven nem önti el a víz, ám ez még változhat. Egyelőre úgy látszik, hogy Dunaföldvárnál nem okoz majd jelentősebb gondot a Duna magas vízállása, Pakson viszont jövő hét csütörtökre 700 centiméter lehet a vízmélység, ami 50 centiméterrel haladja meg az elsőfokú védekezéshez szükséges mélységet.

A változás valószínűleg a holtágaknál is szembetűnő lesz. Fadd-Domborinál például pénteken mindössze 100 centiméteres vízállást mértek. Jövő hét csütörtökre viszont már 700 centiméteres várható, vagyis nem egészen egy hét alatt, mintegy 6 métert „mélyül" majd a meder.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában