Gyakorlat

1 órája

Elszabadult tartálykocsi okozott balesetet

Nagyszabású, országos gyakorlatot szervezett a katasztrófavédelem. A bátaszéki vasútállomáson szimuláltak súlyos vasúti balesetet, amelynek felszámolásához a társhatóságokra is szükség volt.

Révészné Hanol Erzsébet

Országos gyakorlat helyszíne volt csütörtökön a bátaszéki MÁV pályaudvar. A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Magyar Államvasutak Zrt.-vel és a társszervekkel közösen tartotta meg katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatát – tájékoztatott Köves Péter szóvivő.

Több szervezet szoros együttműködésére volt szükség a gyakorlat során
Több szervezet szoros együttműködésére volt szükség a gyakorlat során
Forrás: TVMKI

Rendkívül súlyos balesetet szimuláltak

A feltételezés szerint a vasútállomáson szabálytalanul végzett tolatási munka következtében elgurult egy vasúti tartálykocsi, majd nekiütközött egy, az útját keresztező vasúti átjárón figyelmetlenül áthajtó elektromos személyautónak. Az elszabadult tartályvagon a személyautót a csonka vágányon mozdonyra várakozó személyszállító vagonjának préselte. A baleset következtében a személygépkocsi súlyos sérüléseket szenvedett vezetője az utastérbe szorult, a személyszállító vagon egyik forgózsámolya leugrott a sínpárról, az utasok közül ketten könnyebben megsérültek. Az elektromos gépkocsi akkupakkjában a fizikai roncsolódás következtében egy vissza nem fordítható termikus bomlási folyamat indult meg, míg a szállított veszélyes áru a vasúti tartályvagon egyik zárószerelvényénél szivárogni kezdett.

Vasúti balesetet szimuláltak a bátaszéki vasútállomáson
Vasúti balesetet szimuláltak a bátaszéki vasútállomáson
Forrás: TVMKI

A gyakorlaton a készenléti állománnyal és a meghívott vendégekkel együtt több mint százhetvenen vettek részt, a sérülteket diákok alakították. A vasúti közlekedés során bekövetkező balesetek felszámolása speciális felkészültséget és a résztvevő szervezetek szoros együttműködését igényli. A cél mindezek hatékonyabbá tétele volt.

Fülep Zoltán tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője a gyakorlat befejeztével a résztvevő egységekkel közösen értékelte a látottakat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában