Tiszták, higiénikusak

2023.07.16. 08:28

Balatoni büféket ellenőrzött a Nébih - megnyugodhat mindenki

Elkezdődtek a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) által koordinált nyári Balaton körüli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzések, mindezt az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár jelentette be a közelmúltban Balatonlellén - írja a likebalaton.hu. Nobilis Márton kiemelte, hogy az ellenőrzés fókuszában az éttermek higiéniai állapotának vizsgálata, illetve az alapanyagok nyomon követhetősége áll. Tipikus hiba lehet például az áruk eredetét igazoló dokumentumok megőrzésének, illetve a hűtést igénylő termékek megfelelő tárolásának hiánya.

Teol.hu

Képünk illusztráció (Fotó: MW)

A nyári szezonális ellenőrzések során az élelmiszer-biztonság felügyelői eddig a Balaton környékén 32 strandbüfét ellenőriztek. A szakemberek figyelemmel kísérték a létesítmények üzemelésének higiéniai körülményeit, a készített és forgalmazott ételek biztonságát, valamint nyomon követhetőségét.

Kisebb szabálytalanságokat tártak fel, jellemzően a napi dokumentációk vezetése, illetve a fertőtlenítő mosogatószerek és a kártevők elleni védekezést igazoló dokumentációk hiánya kapcsán.

Két esetben kellett csak intézkedni nyomon követési szabályok be nem tartása miatt. Az ellenőrzések alapján megállapítható volt, hogy a büfék nagy része tiszta, rendezett, és élelmiszer-higiéniai szempontból is biztonságosan üzemel. A NÉBIH szerint a hatóságnak nem az a célja, hogy minél több büntetést szabjon ki, hanem az, hogy biztonságos élelmiszerhez jussanak a fogyasztók a vendéglátóhelyeken is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában