Hajdan

2023.08.20. 18:30

Riasztották a tűzoltókat egy szekszárdi büféhez

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

60 ÉVE „megyénk lakossága a hagyományokhoz híven ez évben is méltóképpen ünnepelt az alkotmány napján” – adott körképet a Tolna Megyei Népújság 1963. augusztus 22-i száma. „Szekszárdon több munkás-paraszt-értelmiségi találkozóra került sor. A Bőrdíszmű Vállalat az alkotmány napja alkalmából vendégül látta a Jóreménység Termelőszövetkezet tagjait, a Vendéglátóipari Vállalat és a pénzintézetek dolgozóit. A találkozóra meghívtak több szovjet katonatisztet is. A vendégek az üzemlátogatás után közös vacsorán vettek részt.”

60 ÉVE „Szekszárdon rendezte meg a Magyar Agrártudományi Egyesület, a megyei tanács vb. mezőgazdasági osztálya, a gépállomások megyei igazgatósága és a Tolna megyei Állami Gazdaságok Igazgatósága a már hagyományos megyei szántási versenyt” – számolt be a megmérettetésről a Tolna Megyei Népújság 1963. augusztus 19-i száma. „A járási elődöntőkben kiemelkedően szerepelt 23 traktoros rajtolt a Jóreménység Tsz-nek a Csörge-tó közelében levő búza tarlójában. A versenyen Lázi Imre, az Iregszemcséi Gépállomás MTZ 5-ös traktorral 2-es ekefejet vontató erőgépvezetője lett az első, akit ezüstserleggel és zenegéppel jutalmaztak. A vetélkedőn második helyezést elért Kulcsár Józsefet, a Szedresi Gépállomás traktorosát mosógéppel, a harmadik Hajder Ferencet, a naki Dózsa Tsz tagját világvevő rádióval ajándékozták meg. A KISZ megyei bizottságának díját, egy keskenyfilmvevő gépet a negyedik helyezett Horváth Ferenc, a Nagydorogi Gépállomás erőgépvezetője nyerte.”

60 ÉVE a szekszárdi tűzoltók – mint kiderült, felesleges – riasztásáról számolt be a Tolna Megyei Népújság 1963. augusztus 23-i száma. „Egy szekszárdi lakos észrevette, hogy a Patyolat melletti büfé ablakából füst jön kifelé. A kiáramló füstről azt gondolta, hogy tűz keletkezett a helyiségben, és azonnal értesítette a tűzoltókat. A kivonult tűzoltók megállapították, hogy nincs tűz, a kiáramló füst valójában nem füst, hanem gőz. A büfében van egy pult, amelyet gőzzel fűtenek, a gőzt a szomszédos Patyolat Vállalattól kapják. Munkájuk végeztével a büfé dolgozói elfelejtették elzárni a csapot, ezért amikor a Patyolatnál fűteni kezdtek, a gőz áramlani kezdett a büfébe is.”

60 ÉVE az Aranycsapat egykori középcsatára is pályára lépett a Tolnai Spartacus új lelátója és öltözője avatásán. Erről ez olvasható a Tolna Megyei Népújság 1963. augusztus 24-i számában: „Az alkalomra a vezetőség az MTK öregfiúk csapatát látta vendégül, akiket megérkezéskor a tolnai sportkör vezetősége nevében Somfai Ferenc fogadott. Ünnepélyes zászlócserére került sor, majd a tolnaiak virággal kedveskedtek a vendégeknek. 4:l-es félidő után az MTK öregfiúk csapata 5:4-re győzött. A gólokat Hidegkúti 2, Bihari, Kovács I., Kovács II., illetve Latz 2, Guld és Schmelcz szerezték.” Készült egy felvétel is, azon Tóth Sándor, a tolnai csapat játékosa virágot adott át Hidegkúti Nándornak.

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában