Döntés a jövőről

2024.02.09. 07:00

Egy jó szakma többet ér mint a diploma

A napokban dönthetik el a családok, hogy az általános iskolát hamarosan befejező gyermekük hol tanuljon tovább. Február végén, márciusban „látják” majd a gimnáziumok, szakképző intézmények, hogy hány jelentkezőjük van.

Mauthner Ilona

Fotó: MW

A legtöbb diák nyolcadik osztályban, 14 évesen kényszerül először arra, hogy döntést hozzon a jövőjéről, kiváltképp arról, hogy felnőttként mivel szeretne foglalkozni.

A felvételi vizsgán már túlvannak a diákok

Túl vannak a központi felvételi vizsgán a nyolc- vagy hatosztályos gimnáziumba készülő negyedikesek és hatodikosok, és a kilencedik osztályba készülő nyolcadikosok. Sőt, már előzetes eredmények is vannak arról, hogyan sikerültek a 45 perces magyar- és 45 perces matematikatesztek, az iskolák többsége pedig már kijelölte azt a napot, amikor a diákok megtekinthetik a kijavított központi felvételiteket. Ezt személyesen tehetik meg az iskola egy képviselőjének jelenlétében.

Szakképző iskolába február 21-ig lehet jelentkezni

Nem csak azoknak tart most a jelentkezési időszak, akik gimnáziumban tanulnának tovább. Február 21-ig kell beadni a jelentkezést a szakképző intézményekbe. A diákok tanulói jelentkezési lapjait az általános iskolák legkésőbb ekkor továbbítják a kiválasztott középiskoláknak. A szakképzési rendszert az elmúlt években átalakította a kormány. Szakmát jelenleg összesen kétfajta technikumi és szakképző iskolai oktatási formában tanulhatnak a diákok.

Három év alatt kaphat szakmát

A szakképző iskolai képzés során a tanulók három év alatt szerezhetnek szakmát, érettségi bizonyítványt azonban ezzel együtt nem, csak a szakmai végzettséghez kötött kétéves érettségi felkészítő képzés elvégzésével.

A szakképző iskolások az első évükben ágazati alapoktatásban részesülnek. Ez azt jelenti, hogy konkrét szakma helyett a pályaválasztó 8. osztályosoknak egyelőre csak azt kell eldönteniük, hogy milyen ágazat érdekli őket, majd a 9. évfolyam végén abból ágazati alapvizsgát tesznek. A szakirányú oktatás ezt követően, 10. osztályban kezdődik el, a legtöbb esetben már részben vagy teljes egészében duális partnernél, tehát egy vállalkozásnál tesznek szert a sikeres szakmai vizsga letételéhez szükséges elméleti és gyakorlati ismeretekre. A tanulmányaikat szakképzési munkaszerződés keretében folytatják, munkabért kapnak.

Érettségit, oklevelet is lehet szerezni

A technikumi képzési forma ötéves, a tanulók technikusi szintű szakmai végzettséget, valamint érettségit is szerezhetnek az elvégzésével. A diákok 9-10. osztályban vesznek részt ágazati alapoktatásban, majd ezt követően kezdődik meg szakirányú oktatásuk – szintén duális partnerek bevonásával–, valamint érettségire való felkészítésük. A kötelező közismeretei tárgyakból is idegen nyelvből akár már a 12. tanév végén, választott szakmájukból a 13. tanév végén tesznek vizsgát. Utóbbi emelt szintű érettséginek számít, ami jelentős előny lehet továbbtanulás esetén.

Szekszárdon is van rá lehetőség

A technikumokban az okleveles technikus képzés is jelen van. Az okleveles technikus képzés tananyagait „összeegyeztették” a felsőoktatási tananyagokkal, így ha a diák felsőoktatásban szeretne tovább tanulni, 30 egyetemi kreditet kap, amivel akár fél évvel lehet rövidíteni az egyetemi képzés idejét. Ilyenre a Tolna Vármegyei SZC Bezerédj István Technikumban is van lehetőség.

A szülők fejében kellene rendet tenni

Beréti Zsolt, a Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a szakképzés rangját kell visszaemelni a megfelelő helyre. Sok szülő és diák jelenleg szinte kudarcként éli meg, ha gimnázium helyett szakképző iskolába „kénytelen” íratni a gyermekét. Emiatt lesz több olyan diplomás, aki a saját területén nem sikeres, sőt elhelyezkedni is nehezen tud. Ezzel szemben egy jó villanyszerelőért, vízvezeték-szerelőért, szobafestőért sorban állnak a megrendelők. A jó szakemberek jobban keresnek, mint a diplomások többsége. A szülők fejében kellene rendet tenni, hogy ne érezzék cikinek, hogy a fiúk vagy a lányuk diploma helyett kiváló vállalkozó lett, mondta a kamara elnöke.

Segítenek az állásbörzék, roadshow-k

Számtalan rendezvényt, állásbörzét, pályaválasztási roadshow-t szervezett az elmúlt hónapokban a kamara és a szakképzési centrum is, így bőven volt lehetőségük a fiataloknak, hogy megismerkedjenek a szakmákkal.

A Z generáció tagjai a modern technika világába születtek bele, nem ismerik az internet előtti életet. Számukra a számítógép, az okostelefon és a közösségi hálók létszükségletté váltak. Egy friss felmérés szerint a mai fiatalok rövid távon gondolkodnak. Számukra a hosszú táv mindössze 2-3 év. Várhatóan több szakmát fognak életük során megtanulni, úgynevezett mikrokarrierjeik lesznek. Összehasonlításként, míg az X generációnak élete során átlagban 2-5 munkahelye van, és 2-3-szor költözik a munkája miatt, addig a Z generációnak – kutatások alapján – várhatóan 17 munkahelye lesz és 14-szer költözik. Ennek oka, hogy az a tudás, amit szereznek 2-3 éven belül elavul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában