Hajdan

2024.06.27. 08:00

Disznóólat, tyúkólat sodort el az ár a benne lévő állatokkal együtt

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

60 ÉVE A Tolna megyei Tanács képes albumokban örökítteti meg a megye életét a művelődési házak fotószakköreinek segítségével. A fényképes albumokat sárközi szőttessel díszített fedőlappal látják el, és nemcsak szemléltetésre, hanem ajándékozásra is készítik. Az albumokban láthatók lesznek a megye legszebb tájai, a mezőgazdasági és az ipari üzemek munkája, a szocialista ünnepségek jelenetei, bemutatják a kulturális intézményeket, köztük az ifjúsági szakkörök tevékenységét is. (Tolna Megyei Népújság 1964. június 18.)

60 ÉVE Szokatlan erejű felhőszakadás zúdult Paks községre és környékére. A gyorsan alázúduló csapadékot nem tudták elvezetni a csatornák, ezért ott tört magának utat, ahol éppen tudott, maga előtt sodorva, ami útjába került. Az egyik háznál egyedül voltak otthon a kisgyermekek, a kisebbik a sezlonra mászott fel, közben a víz fokozatosan emelkedett a szobában. A környékbeliek azonban segítségére siettek, kimentették. Több disznóólát, tyúkólat sodort el az ár a benne lévő állatokkal együtt. Így több sertés és sok baromfi elpusztult. A Paksi Konzervgyár igazgatója arról adott tájékoztatót, hogy a gyár területéből mintegy öt hold került szerdán délután víz alá. A víz magassága néhol elérte a 2 métert. (Tolna Megyei Népújság 1964. június 19.)

60 ÉVE Ásatások kezdődtek a dunaföldvári várban. Az ásatást Kozári Éva fiatal régész vezeti. A torony alatti szobák egyikében alkalmi irodát rendezett be, itt gyűlnek az eddig felszínre került anyagok. Török cseréppipa egy darabja, égetett kályhaszem töredékei, cserepek várják pontos besorolásukat, papírokba csomagolva. (Tolna Megyei Népújság 1964. június 21.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában