Hajdan

2024.06.26. 09:00

Elmosta az eső a szökött gyilkos nyomát

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: RDK Creative

90 ÉVE Előző számunkban részletesen hírül adtuk, hogy Márkus Szabó János madocsai kovácslegény, Musztács Ferenc csendőrőrmester halálra ítélt gyilkosa, a szekszárdi fogházból megszökött. Bár az elszánt vakmerőséggel végrehajtott szökés óta öt nap múlt el, a rendőri és csendőri apparátus hatalmas és vármegyékre kiterjedő nyomozó munkája még mindig nem tudta kézrekeríteni a szökevényt, akinek az volt a legfőbb szerencséje, hogy nyomban a szökése után kerekedett és hosszantartó záporesőben egérutat nyerhetett. Még a szökés napján megtalálták a parásztai árok mellett elvesztett egyik tutyiját, míg a párja napok múlva a szálkai erdőből került elő. Vasárnap beszolgáltatták a szekszárdi rendőrségen Márkus Szabónak a szekszárdi szőlőhegyen eldobott micisapkáját. A nyomozó hatóságok budapesti államrendőrökkel két rendőrkutyát: egy pompás szimatú pulit és egy német farkaskutyát küldtek Szekszárdra. Azonban ezek sem bírták a megszökött gyilkos nyomát megtalálni, mert a hatalmas eső lehetetlenné tette tájékozóképességüket. (Tolnamegyei Ujság 1934. június 20.)

90 ÉVE Lőccsel fejbevágott békéltető. Témer József 22 éves szekszárdi lakos szét akarta választani verekedő fivéreit, mire bátyja dühbe gurult és a kezébe került lőccsel a békéltető öccsét úgy fejbévágta, hogy a kórházba kellett szállítani. (Tolnamegyei Ujság 1934. június 20.)

90 ÉVE A szekszárdi amatőrök sikere Debrecenben. A debreceni Nagyhéttel kapcsolatban rendezett országos fényképkiállitáson a szekszárdi amatőrök is résztvettek és ismét igen szép sikert értek el. Aranyérmet nyert Wallacher László, ezüstérmet Debulay Imre és Szabó Gyula, bronzérmet pedig dr. Fieischmann Ottó, dr. Őrffy Gyula és Szabó Gyuláné. Tudomásunk szerint kiállítóink résztvesznek a békéscsabai és kecskeméti országos kiállításokon is. (Tolnamegyei Ujság 1934. június 20.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában