Lábápolás

2024.06.29. 18:40

Pedikűrkultúrát akarnak kialakítani a szakemberek

Tolna vármegyében egy átlagos pedikűr hat-hét ezer forintba kerül, esztétikai, de gyógyító pedikűrt is kérhet a vendég. Rengeteg ember kortól függetlenül szenved különböző láb vagy körömproblémáktól. A rendszeres pedikűr fontos a lábak és a talpak egészsége érdekében.

Brunner Mónika

Csincsiné Flórián Andrea magyarkeszi származású mesterkörmös, mesterleveles oktató több városban, például Szekszárdon is oktat, jelenleg Iregszemcsén dolgozik. Elmondta, hogy a pedikűrkultúra kialakításán dolgozik Tolna vármegyében is, hiszen a lábakon, talpakon található problémák felkészült szakembereket igényelnek. 

Pedikűrkultúrát, pedikűrös
A pedikűrözés nem csak esztétikai okokból fontos, akár komoly problémát is képes megelőzni. A kép illusztráció.

Pedikűrkultúrát akarnak 

Csincsiné Flórián Andrea hozzátette, hogy a pedikűrös minden korosztálynak rendbe tudja tenni a lábait, a rendszeres pedikűröztetéssel pedig számos betegség megelőzhető vagy időben felismerhető. Különös figyelmet kell fordítani a cukorbeteg vagy krónikus betegségekkel küzdők lábaira, így sokszor akár egy végtag elvesztése is elkerülhető. 

Tolna vármegyében átlagosan egy pedikűrt 6-7 ezer forintért készítenek el. A pedikűrösök közül vannak, akik csak esztétikai pedikűrt végeznek, például csak géllakkoznak vagy lakkoznak. Ilyenkor a talpakat is ápolják, egyfajta wellness élmény során. Vannak pedikűrösök, akik kifejezetten gyógyítják például a körmök betegségeit, bőr- és körömelváltozásokat, esetleg bőrgyógyász és ortopédiai-szakember bevonásával, és természetesen lehet találni olyan pedikűrösöket, akik esztétikai és gyógyító pedikűrözést is végeznek. 

Így kell helyesen körmöt vágni. 

Fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök lennének 

Csincsiné Flórián Andrea elmondta, hogy a pedikűrképzéssel kapcsolatban néhány éve probléma, hogy megszűnt az OKJ rendszer, és a pedikűr alapszakma oktatását kizárólag iskolarendszerben lehet megszervezni, felnőttképzésben erre nincs lehetőség. A pedikűr szakmát kétéves nappali képzés során, szakiskolai kereteken belül oktatják. Azonban kevés a szakiskola, ahol a pedikűr alapismereteit meg lehet tanulni, valamint a legnagyobb probléma, hogy a fiatal tanulók nem választják a pedikűr szakmát. A fiatalok vágya inkább az, hogy fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök legyenek, ám a lábápolási terület iránt nem olyan nagy az érdeklődésük, pedig nagy szükség lenne minél több képzett pedikűrösre

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában