Utazás

2024.06.29. 15:30

Ez a lista garantálja a kellemes nyaralást!

Idén kibővítettük a nyaralási listánkat, nemcsak a nélkülözhetetlen gyógyszereket szedtük össze, de praktikus tanácsokat is gyűjtöttünk, hogy biztosan semmi ne maradjon otthon, amire szükségünk lehet a pihenés során.

Farkas Eszter

Ha hosszabb útra indulunk nyaralni mindenképp érdemes pakoló listát összeállítani, hiszen nem biztos, hogy az adott helyen, ahová megyünk lehetőségünk lesz például sebfertőtlenítőt, vagy fájdalomcsillapítót beszerezni. Cikkünkben dr. László Eszter háziorvost kérdeztük, milyen gyógyszereket és készítményeket érdemes magunkkal vinni egy hosszabb vakációra. Természetesen érdemes számba venni a váratlan helyzeteket is, ha bármi balul sülne el.

lista
Egy jól átgondolt lista sok kellemetlenséget megelőzhet. A kép illusztráció.

Gyógyszerek és egészségügyi készítmények

„Talán az első és legfontosabb az alapvető tisztálkodási szereken, ruhákon és személyes okmányokon kívül a gyógyszerek listája – hívta fel a figyelmet dr. László Eszter

– Amennyiben az ember az otthonától háromszáz kilométerrel arrébb utazik, számba kell vennie, hogy a csapvíztől akár gyomorrontást is kaphat. Egy esetleges hányásra, hasmenésre így mindenképp fel kell készülni, a kiszáradást elkerülendő érdemes izotóniás készítményt vásárolni, amit már a gyógyszertárban is be lehet szerezni, hiszen ilyenkor a folyadékon túl az elvesztett ásványi anyagokat is pótolni kell.

Ezenfelül érdemes fájdalom- és lázcsillapítóval készülni, illetve meghűlésre mindenképp pakoljunk orrspray-t, és érdemes csomagolni torokpasztillát, köptetőt is.

– Amennyiben valaki folyamatosan gyógyszert szed, mindenképp konzultáljon a saját háziorvosával, hogy hova és mennyi időre megy. Érdemes magával vinnie a tervezett nyaralás időtartamán túl még legalább két hétre elegendő mennyiségű készítményt, és az amúgy szokásos adagját lehet, hogy az adott környezeti tényezők miatt módosítani is szükséges. Amennyiben valaki kiváltja az Európai Egészségbiztosítási Kártyáját, csak az alapellátásokra lesz jogosult az EU-s országokban. Külföldre utazás esetén mindenképp kössünk utasbiztosítást, mert ez olykor életmentő is lehet.

A mini patikánkat érdemes egy kisebb hűtőtáskába kalibrálni, amibe sebkezeléshez is ajánlatos csomagolni pár hasznos készítményt. Az Octenisept spray sebfertőtlenítéshez az egyik legjobb választás, mivel nem tartalmaz jódot, és a seb minden részébe bejut, emellett nincs életkorhoz kötve a használata. Napégésre, csípésekre is célszerű kenőcsöt beszerezni, és az egyik legfontosabb az antihisztamin, hiszen nem tudhatjuk, milyen új dologgal találkozhatunk a nyaralás során, legyen az egy étel vagy egy új körülmény – akár egy csípés. 

Bár evidensnek tűnhet, sokaknak nem jut eszébe, hogy lázmérőt is csomagoljanak a bőröndjükbe. 

Kevés helyet foglal, a súlya sem lehet gond, és rengeteg agonizálástól menti meg az embert, pláne az aggódó szülőket.

Sok készítmény beszerezhető külföldön is, azonban jobb felkészülten elindulni otthonról. Amellett, hogy biztonságérzetet ad a mini patikánk, valószínűleg sokkal olcsóbban is megússzuk, mintha külföldön kéne megvásárolnunk bizonyos termékeket.”

Ruházat és kiegészítők

A gyógyszerek és egészségügyi készítmények mellett fontos, hogy megfelelő ruházattal is készüljünk az útra. Az időjárástól függően réteges öltözködést ajánlunk, hogy könnyen alkalmazkodjunk a változó körülményekhez. Érdemes olyan darabokat választani, amelyek könnyen száradnak, és jól bírják a strapát.

Nyaralásra ajánlott ruhák: 

  • Fürdőruhából pakolhatunk, akár többet is, hogy mindig legyen száraz. 
  • Kényelmes lábbeli túrázáshoz, sétához és városnézéshez egyaránt. 
  • Napszemüveg és kalap, 
  • Könnyű kabát vagy pulóver a hűvösebb estékre, esetleges rossz idő esetén. 
  • Strandtörölköző, ami kicsire összehajtható, gyorsan száradó változatban.

Dokumentumok és pénzügyek

Ne felejtsük el a legfontosabb dokumentumokat sem, amelyek nélkülözhetetlenek az utazás során: 

  • Útlevél és személyi igazolvány, mindig legyen nálunk az érvényes úti okmány. 
  • Egészségbiztosítási kártya és utasbiztosítási igazolás, vészhelyzet esetére. 
  • Bankkártya és készpénz, a helyi pénznemben is legyen nálunk egy kisebb összeg.
  • Szállásfoglalás visszaigazolása, érdemes elvinni kinyomtatva, de persze elektronikus formában is elegendő.
  • Telefon és töltő, de érdemes megfontolni egy power bank beszerzését is, hogy mindig elérhetők legyünk.

Szórakozás és kényelmi eszközök

A pihenés és a szórakozás érdekében érdemes pár kényelmi eszközt is magunkkal vinni:

  • Könyvek vagy e-book olvasó,
  • Telefon, tablet – zenével, podcastokkal feltöltve.
  • Kártyajátékok vagy társasjátékok,
  • Fényképezőgép,
  • Térkép a GPS-en felül, és úti kalauzt is érdemes készítenünk, különösen, ha ismeretlen helyre utazunk.

A jól megtervezett csomagolási lista nemcsak nyugalmat ad az utazás alatt, hanem segít abban is, hogy felkészülten és kényelmesen tölthessük a nyaralásunkat.

 Az alapvető gyógyszerektől kezdve a megfelelő ruházaton át a legfontosabb dokumentumokig, minden részletre érdemes odafigyelni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában