A többnek tűnni vágyás, az előkelősködés nagy sláger

Wessely Gábor

Minden változik a Földön: a növény- és állatvilág, a társadalom, a nyelv, a gasztronómia és maga az ember is. Az átalakulás nem mentes a kitérőktől, zökkenőktől, félresiklásoktól. Tudjuk, hogy nem minden régi dolog szemétre való, és nem minden újdonság üdvözlendő. A megszüntetve megőrzés tűnik megfelelő módszernek. A népi hímzés motívumai fel-felbukkannak napjaink szoknyáin, blúzain, farmernadrágjain, a néptánc elemeit egyes koreográfusok becsempészik a modern táncprodukciókba, a népi fafaragások korunk lakásdíszei is lehetnek. Hagyományok, újragondolva. 

Minden változik a Földön, csak a szerzésvágy örök

Miről mesél a gomb? Arról, hogy az öltözködéskultúra metamorfózisa során egyszer csak megjelent egy újdonság, ami forradalmasította a ruhák rögzítését. Megmaradt ugyan valami – a megszüntetve megőrzés szellemében – a pertlikből, fűzőkből, zsinórokból, gatyamadzagokból, de nem sok. Aztán a gomb is háttérbe szorult a cipzár és a tépőzár térhódításakor. 

Minden változik a Földön, csak a szerzésvágy örök. Mohamed próféta is megszerezte a nevelt fia kívánatos feleségét – pedig már volt neki legalább kettő. Mások a pénz és/vagy a hatalomszerzést tekintik életcéljuknak. A többnek tűnni vágyás, az előkelősködés nagy sláger. Az ír író, Jonathan Swift szerint „Az embert négy okból ragadhatja el a gőg. Gőggel töltheti el a származása, a társadalmi helyzete, a vagyona és a tehetsége.” S akinek ezek nincsenek a birtokában, lobbizik a megszerzésükért. Hogy változzon a státusza – a Földön.