Keresztszentelés

2024.07.01. 11:47

Az új zombai kereszt szép emlékeket idéz

Az egykor Hadikfalváról Zombára betelepült család kérte, hogy az egykor az utcájuk közelében álló, gyermekkori emlékeikben élő, de megsemmisült Cenci-kereszt helyett újat állíttathassanak.

Máté Réka

Illés Menyhért és Forray Magdolna Hadikfalván születtek 1918-ban, illetve 1923-ban, majd Zombán leltek új hazára 1945-ben. Gyermekeik, Erzsébet, Menyhért és Anna – a tavaly elhunyt negyedik testvérük, Mária nevében is – idén azzal a kéréssel fordultak Molnár Péter zombai plébánoshoz, hogy az egykor az utcájuk közelében álló Cenci-kereszt helyett újat állíttathassanak.

Fotó: Máté Réka

Kérelmet írtak

Ahogy írták kérelmükben: „A régi kereszt sajnos megsemmisült, ami nekünk fontos és szép emlék volt. Ha szekérrel arra mentünk a távolabbi földünkre, édesapánk mindig keresztet vetett előtte. Mi a falu végén, a Gábor Áron utca 20-ban – mi csak Domb utcának hívtuk – nőttünk fel, a három fiatalabb testvér ott is született. Közel volt hozzánk a Cenci kereszt, sokszor kalandoztunk arra. Szegények voltunk, de szép gyermekkorunk volt. Az általános iskolát Zombán végeztük, ott voltunk elsőáldozók is. Később mind a négyen továbbtanultunk és elkerültünk Zombáról, de a gyermekkor emlékeit a mai napig szívünkben őrizzük. Szeretnénk, hogy ez a régi, szép emlék újra életre keljen! Kérjük, támogatásával tegye lehetővé, hogy családjaink nevében új Cenci keresztet emelhessünk.”

Fotó: Máté Réka

Június 22-én szentelték fel

Az Illés-testvérek és házastársaik megkapták az engedélyt, megkezdődött a tereprendezés... Az új keresztet június 22-én szentelte fel Molnár Péter plébános, aki beszélt az eredeti keresztet állíttató Dőry családról, valamint az itt örök nyughelyre lelő Forster Istvánról és feleségéről, Karácsonyi Borbáláról.

A keresztszentelésre és az itt felnövő testvérekre többen is kíváncsiak voltak, így az ünnepi programon ötvenen vettek részt. A szabadtéri mise végén pedig felelevenítették őseik emlékét és a saját zombai gyermekkori élményeiket. A plébános úr szavaival élve: A kereszt erősíti a gyengét és szelídíti az erőset. Úgy legyen!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában