Az állatorvos válaszol

2024.07.27. 15:33

Fürdessük- e a kutyát?

A tomboló nyár sok embernek eszébe juttatja, hogy fürdetéssel hűsítse le a kutyáját. Ennek apropóján érdemes megvizsgálni ezt a kérdést. Gondolkozzunk el azon, hogy fürdessük-e a kutyát?

Brunner Mónika

Köllő Babett és kutyája, Omár

Forrás: Facebook

A kutya bőrén egy természetes védőréteg van, ami védi a külső hatásoktól, beleértve a bőrfertőzést okozó kórokozókat is. Ezek lehetnek baktériumok és gombák, amelyek esetleg valamilyen élősködővel való fertőzés következményeként is bekerülhetnek a bőrbemondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. Adódik tehát a kérdés: fürdessük-e a kutyát

fürdessük-e a kutyát
Köllő Babett és kutyája, Omár. Fürdessük-e a kutyát? Forrás: Facebook/Köllő Babett

Fürdessük-e a kutyát?

Dr. Jakab Ferenc ismertette, hogy mitől szenvedhetnek a kutyák, például a bolhásságtól, amikor a vakarózás és a bőrkiütés miatt megsérült bőrfelszínen „kapu” nyílik az említett potenciális kórokozók bejutására. Ezek bőrgyulladást okozhatnak, de ritkábban lehet például szőrtüszőatka, vagy rühatka is a kutyák legnagyobb ellensége. Következésképpen a kutya bőréről nem tanácsos eltávolítani a természetes védőréteget, különösen nem gyakori samponos fürdetéssel. 

Fontos, hogy a szőr megszáradjon 

A tiszta víz nem oldja a bőrön lévő zsírréteget, ezért az kevésbé veszélyes ilyen szempontból. Tehát nem jelent gondot, ha a fürdőzni szerető kutyánk belegázol például olyan természetes vizekbe, amelyek kémiailag nem szennyezettek. Azonban fontos, hogy a szőr időnként meg is száradjon, mert a víz által felpuhított bőrbe könnyebben bejutnak az említett kórokozók, különösen a gombák, amelyek kedvelik a nedves meleg által nyújtott körülményeket. 
Ha a kutya már szenved valamilyen bőrproblémától, akkor nem szabad fürdetni, csak megfelelő gyógyhatású samponnal, amihez célszerű állatorvos tanácsát kérni. Főleg azért, mert a bőrön a belső szervek betegségei is tüneteket okozhatnak, tette hozzá dr. Jakab Ferenc. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában