Hajdan

2024.07.14. 12:11

Gyilkos vihar vonult el a Sárköz fölött

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Országos Jégkármérséklő Rendszer talajgenerátorainak köszönhetően Tolnában eddig nem volt nagyobb jégverés

Forrás: MW

Fotó: Makovics Kornél/illusztráció

130 ÉVE A hazafias Závod község. Hazafias határozatot hozott Závod község képviselő-testülete a körjegyző indítványára. Ugyanis egyhangúlag kimondották, hogy a magyar nyelv terjesztése végett 10 koronát fordítanak azon szorgalmas tanulók megjutalmazására, kik a magyar nyelvben kiváló haladást tesznek. (Tolnamegyei Közlöny, 1894. július 8.)

130 ÉVE Az orvvadász végzete. Csötönyi József orvvadász agyonlőtte Simon Pál szegzárdi csendőrt. A szegzárdi kir. törvényszék ezért a gyilkosságért Csötönyit, ki már néhány évet emberölés miatt a börtönben töltött — 14 évi fegyházra ítélte. A kihirdetett ítéletet az elitélt látszólag elég nyugodtan hallgatta, de midőn az egy szál fegyveres börtönőr a megvasalatlan gonosztevőt az igazságügyi palotából a megye házára kísérte, a palota sarkán hirtelen visszafordult és a börtönőr szemeibe sóspaprikát szórt. Csötönyi vakmerő bátorsággal kísérletet téve a szökésre, megugrott és a templom háta mögött elfutva, lekanyarodott a Domb-utczán, hogy mielőbb a szőlők közé vehesse magát. A börtönőr azonban folyton a nyomában volt, s ezt tudva, zsebéből kést vett elő s azzal bal oldalába döfött. De mivel ez nem okozta halálát, a Magyar-féle ház előtt torkába szúrt és azt nyeszelte az életlen késsel, mígnem a fürdőház mellé, az úgynevezett „Anna-dombra“ érve, összerogyott és pár percz múlva a börtönőr szeme láttára meghalt. (Tolnamegyei Közlöny, 1894. július 8.)

130 ÉVE Öngyilkos gazda. Szedres községben általános feltűnést keltett Schádl Mihály jómódú gazda öngyilkossága. A szerencsétlen öngyilkos még este jóízűen megvacsorázott, azután kérte feleségét, hogy nyomogassa meg kissé derekát, mert fájdalmas érzéseket érez egész testében. A hűséges „anyjuk“ az öregnek ezt a kérését teljesítve, mindnyájan aludni tértek. Schádl Mihály az istállóba ment, hol reggelre felakasztva találták. Az öngyilkosság oka ismeretlen. (Tolnamegyei Közlöny, 1894. július 8.)

120 ÉVE Múzeumok felülvizsgálása. Wosinsky Mór szekszárdi apát plébános, a múzeumok és könyvtárak országos főfelügyelője, hat heti szabadságra, ment s ez idő alatt meglátogatja és felülvizsgálja a vidéki múzeumokat és könyvtárakat. Wosinsky múlt héten Szabadkán időzött s Bibó Bige György vezetése mellett megtekintette az ottani múzeumot, másnap pedig Zomborba utazott és itt is felülvizsgálta a város múzeumát. Amint Wosinsky körútját befejezi, Balfon pihen meg testvéröccse gyógyfürdőjében.  (Tolnamegyei Közlöny, 1904. július 14.)

120 ÉVE Nem utazott a flottával. Újvidékről érkezett a szomorú hír, hogy ott elhunyt Zavisits Milos szekszárdi orsz. selyemtenyésztési felügyelőség horvát- és szerb fordítója, a szekszárdi kir. törvényszék és Tolnavármegye hites szerbtolmácsa. Zavisits Milos különben végzett orvosnövendék volt s mint ilyen három évvel ezelőtt meghívást kapott a spanyolok részéről, hogy álljon be tengerész hajóorvosnak és vitorlázzon át Amerikába, ahol a spanyolok oly szerencsétlen tengeri ütközetet vívtak az Egyesült Államok flottáival. Már-már késznek nyilatkozott az elutazásra, midőn egy éjszakai töprengés után lemondott az elutazásról. Ha elutazik, ott lelte volna halálát, mert azon spanyol tengeri flotta, melyre ki volt jelölve, az ütközetben a rajta levőkkel együtt megsemmisült. (Tolnamegyei Közlöny, 1904. július 14.)

120 ÉVE Gyilkosság a pusztán. Külfürged tolnamegyei pusztán gyilkosság történt, ahol egy béresasszony életét oltotta ki Török Ferencz, aki már a szekszárdi kir. törvényszék fogházában várja büntetését. Az eset úgy történt, hogy Török Ferenczné Hosszú Györggyel kocsin őrletni ment és hazajövet, Hosszú aljas merényletet akart az asszony ellen elkövetni. Amidőn a pusztára hazaértek, az asszony elmondotta a merényletet az urának; de megtudta Hosszú Györgyné is. Ezért Török Ferenczné és Hosszú Györgyné hajba kaptak s végre a viaskodásba a férjek is beleszóltak és Török Ferencz oly erővel vágta a kését az egyre nyelveskedő Hosszúné mellébe, hogy az ennek következtében pár percnyi kínlódás után meghalt. (Tolnamegyei Közlöny, 1904. július 14.)

110 ÉVE Városi szabályrendelet módosítása. Szekszárd r. t. város képviselő testülete rendes közgyűlésében a fogadó, vendéglő, kávéház és kávémérés iparokra vonatkozó városi szabályrendeletet olyképpen módosította, hogy köteles minden vendéglős, kávéház tulajdonos, fogadós, az üzleti helyiségeiben kézmosásra alkalmas csappal ellátott víztartó edényt és tiszta törülközőt a közönség rendelkezésére a falon elhelyezni, továbbá, hogy az evő eszközök, különösen az ivópoharak eddig szokásos kézzel és az ujjakkal való elmosása tilos. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. július 12.)

110 ÉVE Gyilkos villám. Múlt szerdán reggel nagy vihar vonult el Sárköz fölött. A villám többször lecsapott Decs határában és Pocskó Sándor 17 éves kocsist agyonsújtotta. A szerencsétlen kocsissal volt ekkor a gazdája, Praczler István is, akit nem ért ugyan a villám, de a villámlástól megijedt lovak a kocsit felborították és így a gazda a kocsi alá kerülve, súlyos sérüléseket szenvedett. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. július 12.)

110 ÉVE Borjú hús helyett csikó hús. Faddi szőlőhegyi lakósok között történt, hogy egyik ottani lakos rossz tréfát eszelt ki és egy, Cserepes pusztán elhullott csikó húsát a szőlőhegyi lakók között kiosztotta és elhitette velük, hogy az borjú hús. A hús elkészítése és elfogyasztása után másnap a hús osztogató Galló egyik szomszédjával találkozott és elkezdett nyeríteni, végre a rossz vicc kiderült és a csikó húsos Gallót a csendőrség feljelentette. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. július 12.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában