Színe forgatag

2024.08.09. 17:37

Elkezdődött Bonyhád legnagyobb rendezvénye

Szakmai előadásokkal kezdődött, kulturális programokkal folytatódott a Bonyhád legnagyobb rendezvénye. A Tarka Fesztivál holnapi programja ismét tömegeket mozgat meg.

Révészné Hanol Erzsébet

A hagyományokhoz híven országos agrárfórummal kezdődött az idei bonyhádi Tarka Fesztivál programja pénteken. A XXVI. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozáson Filóné Ferencz Ibolya polgármester köszöntője után dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszélt a szarvasmarha ágazatot érintő kormányzati intézkedésekről, az állattenyésztők számára elérhető támogatási lehetőségekről. Előadása a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének honlapján is elérhető lesz, így az elhangzottakat azok is megismerhetik, akik személyesen nem tudtak jelen lenni.

Fotó: Máté Réka

Elismerést is átadtak a Magyartarka Fesztivál nyitányán

Veres Zoltán, a Génbank-Semex Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója előadásában azt ismertette, miként érhető el genetikai úton jelentős csökkenés a tejelő tehenészetek környezetterhelésében. Világszerte problémát okoz, hogy emésztés során a szarvasmarhák metánt termelnek, ám a kutatások azt mutatják, hogy vannak olyan tehenek, amelyek ugyanolyan tejtermelés mellett kevesebb káros gázt bocsátanak ki, így fontos a genetikai állományuk továbbvitele.

Kokas Márton, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének tenyésztési mérnöke egy új számítógépes programot mutatott be, amely a magyartarkák párosítását teszi hatékonyabbá. A lényege, hogy a bikák és a tehenek adatait rögzítik a programban, amely azok alapján kiadja a legjobb párosításokat.

 

-Rendhagyó módon a „Magyartarka Fajtáért Emlékérmeket” is a tanácskozáson adták át. Az idei két díjazott Veres Zoltán, a Génbank-Semex Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója és Szocsics Vilmos, az egyházasrádóci Húshasznú Szarvasmarhatenyésztő Bt. fő-állattenyésztője. S míg a szakmai előadások zajlottak két, egyenként százhatvan kilogrammos ökör sült a rendezvényhelyszínen, amelyeket aztán feltálaltak az érdeklődők számára. Az ökröket a Bonyhádi Pannónia Állattenyésztő Kft. ajánlotta fel.

Rekordszámú résztvevő főz

Délutántól már az előadóké volt a főszerep a Kaszinókertben felállított Boci Színpadon. Gyerekkoncertet adott a Kiflihajó, fellép még az M6 Country Band, a Blansch és a Soulwave, míg a Szabadság téri „Millfood Kft.” színpadon a Margaret Island zenél 20 órától. Szombaton hasonlóan nívós programokkal és az elmaradhatatlan „Főzőcskével” folytatódik a „Millfood” XXII. Tarka Fesztivál. Az idei főzőversenyt egyébként rekord számú indulóval rendezik, ugyanis annyi csapat nevezett, hogy több mint hétszázan vesznek benne részt

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában