Kovács mesterség

2024.09.08. 13:27

Drágállotta a bolti kést, készített egyet maga

A 17 éves decsi fiatalember, Borsiczky Iván már tudja mit akar az élettől. Jó mesterember, kovács szeretne lenni. Autodidakta módon képzi magát, és más fémipari szakmák elsajátítására is törekszik. Júniusban végzett, mint CNC-gépkezelő és esztergályos.

Wessely Gábor

Borsiczky Iván formálja az üllőn a vasat (A szerző fotója)

Hobbikovácsnak nevezi magát Borsiczky Iván. A 17 éves decsi fiatalember most szerezte meg a CNC-gépkezelő és esztergályos végzettséget, s a közeljövőben szeretne más fémipari mesterségeket is elsajátítani. A célja az, hogy olyan kovács legyen, aki a rokonszakmákat is ismeri, és bármilyen vas- illetve acéltárgyat el tud készíteni, a baltafejtől a kerítésig, a kardtól a díszes vasvirágig. 

– A felszerelésem még elég kezdetleges – mutatja –, de haladok. A tűzhelyemet egy üstházból alakítottam ki, fújtatónak eleinte egy porszívót használtam, most egy levélfújóval dolgozom. 

– Mi lenne az ideális? 

– Egy kézzel vagy lábbal működtethető, manuális fújtató. Amit áram nélkül is használhatnék.

A legelső fújtatója a tüdeje volt

Az elkötelezettség nyilvánvaló. A decsi srác 15 évesen kezdett ügyködni a vassal. Legelső tárgyait úgy készítette, hogy grillezés után élesztgette a parazsat, a fém hevítéséhez. A fújtatója akkor még a tüdeje volt. Nézegette a késeket az üzletekben, de nagyon drágának találta őket. Úgy döntött, hogy csinál egyet maga. Sikerült, bár megszenvedett vele. Most a machete (bozótvágó kés) készítése foglalkoztatja. Talán azért is, mert cserkészkedik, és a táborépítésnél jól jön az ilyen eszköz. 

Lombfúvóval izzítja a parazsat (A szerző fotója)

– Nagymamám javasolta 2015-ben, hogy legyek cserkész – mondja –, és azóta a szekszárdi csapat tagja vagyok. Ez egy katolikus ifjúsági mozgalom. Járok én is templomba, Szekszárdra. 

– Összefér a lelki élet és a fémmegmunkálás? 

– Persze. Mind a kettő erősít. A fém megmunkálása nagy önbizalmat ad. Amikor kovácsolok, érzem, hogy ez igen, most vagyok valaki, most csinálok valamit. Valami férfias dolgot.

Lehet, hogy ő lesz a vármegye utolsó kovácsa?

Borsiczky Iván 2007-ben született Szekszárdon. Decsen él. Az idén végzett az Ady középiskolában a megyeszékhelyen, mint CNC-gépkezelő és esztergályos. A következő célja a hegesztő szakképesítés megszerzése. A fémmegmunkálás minden módja érdekli. Szabadidejében szeret kirándulni, cserkészkedik, tervezi, hogy az erdőjáráshoz használatos eszközt, egy bozótvágó kést is kovácsol a közeljövőben. Tervezi továbbá, hogy a vármegyében élő idősebb kovácsokkal felveszi a kapcsolatot, így is szerezve plusz ismereteket. Könnyen meglehet, hogy ennek a hiányszakmának, ennek a klasszikus népi mesterségnek ő lesz az egyetlen gyakorlója, képviselője a környéken, néhány évtized múlva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában