Iskolakezdés

2024.09.01. 19:18

Félmillió diák kezdi a tanévet korszerűsített vagy új iskolában

Magyarországon mintegy félmillió diák kezdheti meg a tanévet korszerűsített vagy teljesen új iskolában – jelentette be Lázár János építési és közlekedési miniszter a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium felújított épületének átadásán.

Fontos pályán tartani a pedagógusokat Fotó: Mártonfai Dénes

A miniszter hangsúlyozta, hogy 2010 óta minden oktatási intézményben megújult az infrastruktúra, a szolgáltatások és a képzés minősége. Enélkül nem lehet versenyképes tudást biztosítani – tette hozzá. Az elmúlt években a pedagógusokkal folytatott viták és a 32 százalékos béremelés után a tanár– és tanítóképzések iránti érdeklődés jelentősen megnőtt, ami bizakodásra ad okot a szakma jövőjét illetően.  Szekszárdon, a PTE KPVK dékánja, Prof. Dr. Szécsi Gábor korábban elmondta, az itteni egyetemi kar is különböző támogatásokkal igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy a pedagógusoknak vonzó legyen pályára állni, és főképp itt, a térségben találni meg számításaikat hivatásukban. 

PTE KPVK
Fontos pályán tartani a pedagógusokat Fotó: Mártonfai Dénes

Ahogy a dékán korábban fogalmazott: „ A pedagógusképző felsőoktatási intézmények megkerülhetetlen feladatává vált a pedagógusi hivatás vonzóbbá tétele a tehetséges, továbbtanulni vágyó fiatalok körében. Ugyanakkor fontos felsőoktatási célkitűzés az is, hogy minél több friss diplomás pedagógust lehessen pályán tartani megfelelő információk biztosításával és a zökkenőmentes pályakezdést segítő projektek megvalósításával. E célokat követve egy felsőoktatási intézmény egy időben tud hozzájárulni a megfelelő pedagógusutánpótlás biztosításához és egy település, térség, régió megtartóerejének növeléséhez.”

Az elmúlt 14 évben a kormány 6000 milliárd forintot fordított az oktatás működtetésére és 1400 milliárdot annak fejlesztésére, ezzel támogatva a vidéki városok fejlődését és a helyi közösségek megerősítését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában