Kármentesítés

2024.09.10. 09:15

Megkezdődik a Tengelici Parkerdő fakitermelése

Néhány napon belül megkezdi a vihar pusztította Tengelici Parkerdő fakitermelési munkáit a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Elkezdődik a kármentés, várhatóan ezerötszáz - ezernyolcszáz köbméter kidőlt fát visznek ki a parkerdő területéről, tájékoztatták lapunkat.

Brunner Mónika

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. ismertette, hogy minden hatósági engedély a rendelkezésükre áll, ezért megkezdődik a vihar pusztította Tengelici Parkerdő kármentése, a fakitermelési munkálatok. Néhány napon belül kezdődnek a munkák a parkerdő területén. 

Megkezdődik a Tengelici Parkerdő fakitermelése napokon belül
Napokon belül megkezdődik a Tengelici Parkerdő fakitermelése, a becslések szerint ezerötszáz-ezernyolcszáz köbméter fát visznek ki a területről
Fotó: Mártonfai Dénes

Megkezdődik a kármentés 

A becslések szerint ezerötszáz-ezernyolcszáz köbméter fát visznek ki a Tengelici Parkerdő területéről. A dolgozók a munka nagyságrendjéhez arányosított számban és ütemben dolgoznak majd. Az idei évben szeretnének végezni a munkálatokkal. Eközben már megszülettek az elképzelések és tervek a Tengelici Parkerdő felújításáról is, ám azok még pontosítás alatt állnak.

Elképesztő károk

Mint arról korábban beszámoltunk, június elsején több száz, de lehet, hogy ezer fa is kidőlt a tornádó jellegű vihar miatt, köztük százhúsz éves kalábriai fenyőfák, nagylevelű hársfák, kocsonyás tölgyfák, kőrisfák, korai juharfák, ostorfák. A kár megtörténte után a három hektáros parkerdő területén a szakemberek megközelítési útvonalat próbáltak találni, kialakítani, amelyeken később a munkagépekkel közlekedni tudnak. 

Akkor úgy tervezték, hogy ősztől már erdőfelújítási munkákat végeznek facsemetékkel. Azóta módosultak a tervek, a fakitermelési munkálatokkal, ha végeznek az év végéig, jövő évtől el tudják  kezdeni a facsemeték ültetését a területre. Bár sokan szeretnék megtekinteni a területet, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. hangsúlyozza, hogy még mindig tilos és életveszélyes a Tengelici Parkerdő megközelítése. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában