Mozgás receptre

3 órája

Gyógyszer helyett fitnesz bérlet, ezt vezetnék be hazánkban is

Vizsgálják hazánkban is annak a külföldi példának a lehetőségét, hogy miként lehetne társadalombiztosítási támogatással különböző mozgásformákat is előírni a betegeknek. Vagyis gyógyszer helyett fitnesz bérletet kapnának azok a páciensek, akiknél a betegség még csak kialakulóban van.

Mauthner Ilona

A magyar lakosság egészségi állapota meglehetősen rossz, a várható élettartam férfiaknál 5,3 évvel, a hölgyek esetében 3,9 évvel marad el az európai uniós átlagtól, ami komoly versenyképességi hátrányt jelent a gazdaságnak. Sokat vagyunk betegek, sokat költünk táppénzre és sok munkaidő esik ki – mondta a múlt hét végén Hévízen a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, Révész Máriusz. Vajon megoldható lenne nálunk is, hogy gyógyszer helyett inkább mozgást ajánlanak a betegeknek?

Gyógyszer helyett fitness bérlet, ezt vezetnék be hazánkban is, de a rendszeres mozgást nem árt már gyerekkorban elkezdeni
Gyógyszer helyett fitness bérlet, ezt vezetnék be hazánkban is, de a rendszeres mozgást nem árt már gyerekkorban elkezdeni
Fotó: Molnár Gyula / Forrás: Tolna Népújság

Gyógyszer helyett életmódváltás, sok mozgással

Az egyik az egészségi állapotot javító kezdeményezés az eredetileg Új-Zélandról indult Mozgás receptre program, amely már több skandináv államban és Nagy-Britanniában is eredményesen működik.

Ennek lényege, hogy amint a pácienseknél megjelenik a magas vérnyomás, cukorbetegség vagy más kezdődő betegségek tünete, nem egyből gyógyszereket írnak fel receptre a háziorvosok, hanem mozgásterápiát. Ez utóbbinak kiemelten jótékony hatása van, ezért több országban a társadalombiztosítás ugyanúgy támogatja a költségeit, mint a gyógyszerekét. Ide szeretnénk eljutni, most tesszük meg az első lépéseket – mondta az államtitkár.

Révész Máriusz kiemelte, bár mindenki tudja, hogy az egészséghez mozgásra van szükség, a statisztikák szerint mégsem mozognak az emberek. Bíznak abban – tette hozzá –, hogy szemléletváltás érhető el, ha az orvos azt mondja: mozogni kell.

A mozgáshoz nem kell bérlet, csak egy jó sportcipő

– Inkább az a jellemző, hogy fitness bérlet helyett a gyógytornát támogatja a társadalombiztosítás – mondta dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos. Erre van példa bőven, főleg nagyobb műtétek után lehet kérni a rehabilitációhoz. A legtöbb családban a szeretet, az összetartozás kifejezése csak az ünnepi terített asztalnál, a sok étellel fejeződik ki, pedig a közös családi kirándulás, séta, túrák is az összetartozást erősítenék, ráadásul még egészségesebb is lenne. A rendszeres mozgásra főleg azoknak van szükségük, akik ülőmunkát végeznek. Nekik a heti háromszor 30-60 perces fizikai aktivitás ajánlott, ez kell ugyanis ahhoz, hogy az életminőség javuljon.

A célpulzus – a mozgással – a 220, de ebből levonjuk az életkorunkat, így egy 60 éves embernek a célpulzusa 160. Ezt kell elérnünk a sportolás során, miközben alaposan megizzadunk. Fontos, hogy a mozgásunk legyen vegyes – torna, futás, gyors gyaloglás, labdajáték – nagyon hasznos az úszás is, mely az összes tartási betegséget gyógyítja.

– A gyerekek között sok a gerincferdüléses, jó lenne, ha az óvodákban, általános iskolákban egy mászófalat is kialakítanának. A falmászás az egyik legjobb gyógymód a gerincferdülés kezelésére.

– Az elmúlt tíz évben egyre többen veszik komolyabban a mozgást, mint az egészség egyik megőrzőjét – mondta dr. Kovács Klára. Én például 50 éves korom körül kezdtem el rendszeresen futni, tornászni. Vannak települések ahol megalakultak a futókörök, így egymást ösztönzik az emberek a mozgásra.

Mozgásban a sor végén, betegségekben a sor elején vagyunk

Az Eurobarométer felmérésében a magyarok 59 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem mozog, 15 százaléka nagyon ritkán.

A magyarok háromnegyede soha nem mozog vagy nagyon keveset.

Finnországban 8, Svédországban 12, Szlovéniában 25, Csehországban pedig 26 százalék a soha nem sportolók aránya.

Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke, a Mozgás receptre program kezdeményezője az orvostudományban ismert ténynek nevezte, hogy több mint 30 betegség megelőzésében és kezelésében játszik szerepet a mozgás. Példaként említette, hogy a cukorbetegség és a magas vérnyomás esetében már a terápia kötelező része a sport. Felhívta a figyelmet arra, hogy több elkerülhető halálozási oknál Európában listavezető vagy dobogós Magyarország, a magyarok várható élettartama pedig átlagosan 4,5 évvel marad el az uniós átlagtól.

Az emberek többsége nem is hallott arról, hogy lehet kérni erre támogatást

Szekszárd egyik legnagyobb fitnesz termének tulajdonosát is megkérdeztük arról, volt-e már arra példa, hogy valaki a Mozgás receptre programra hivatkozva, társadalombiztosítási támogatással jelentkezett náluk. Dr. Fajszi Lajos elmondta, ilyenre nem volt példa, mert szerinte az emberek többsége nem is ismeri a lehetőséget, így nem is kéri. Arra volt példa náluk is, hogy az orvos küldte, mert a műtét előtt húsz kilót kellene fogyni, vagy műtét utáni rehabilitációt kért. Természetesen minden esetben szakember ad útmutatást – mondta dr. Fajszi Lajos.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában